Социалисти и симпатизанти се поклониха пред паметната плоча на загиналите работници при трудови злополуки

„Днес, отчитайки постигнатото, сме  изправени и пред нови неравенства, за които ние, като социалисти от Стара Загора, трябва да алармираме и работим за преодоляването им – това са регионалните неравенства. Сериозно се задълбочава разликата в икономическото развитие на столицата и близките около нея места за сметка на развитието на провинцията. Много често условията, при които се упражнява правото на труд, не са здравословно и безопасно организирани, което води до трудови злополуки и професионални заболявания“, каза председателят на общинската организация на БСП в Стара Загора Велина Атанасова пред събралите се социалисти в парк „Пети октомври“. Социалисти и симпатизанти дойдоха с цветя да се поклонят пред паметната плоча на загиналите работници при трудови злополуки. Сред тях бе и народният представител Георги Гьоков.

„Ще продължаваме да настояваме за защитени условия на труд, за високи доходи, ще даваме отпор на ограбването на труда на хората, безогледната спекула и растящата корупция, бързото забогатяване на малцина за сметка на масовото обедняване на мнозинството, унищожаването на социалните придобивки, разграбването на създаденото обществено богатство“, каза пред събралите се Гьоков. По думите му обществото ни трябва да постигне не само високо жизнено равнище за всички граждани, а и хармония в живота на човека, хармония в икономическото, техническото, културното и екологическото му битие.

Според социалистите един от резултатите на отворената българската икономика е изравняване на цените с международните цени. Това налага съответно повишаване на заплатите, съобразено с производителността на труда, покупателната сила на лева и икономическите възможности на стопанските организации и държавата.

„В краткосрочен план (време на мултиплициращи се кризи – икономически, политически, военни; инфлация, несигурност в международната обстановка) и в дългосрочен план, от БСП ще работим за такова съотношение между цените и заплатите, пенсиите, социалните плащания, стипендиите и всичко останало, което да предпазва от срив реалните доходи на населението. Това налага да се прилагат механизми за индексиране на заплатите, пенсиите и помощите поне в съответствие с растежа на инфлацията“, подчерта народният представител. След думите му присъстващите се поздравиха с Деня на труда, международната солидарност и свободата на словото на левия печат, споделиха спомени, интересни факти, дадоха идеи и си пожелаха добри дни за България.


Областен съвет на БСП – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram