Библиотекари вдъхват живот на старите книги, превръщайки ги в изкуство – Видео

Интересни техники за превръщане на физически изхабени и морално остарели книги в произведения на изкуството показаха пред казанлъшки ученици днес от НЧ „Христо Ботев 1898“ град Рила. Те са спечелили проект по програмата „Разпространение“ 2023 на Национален фонд „Култура, а пътуващата им изложба стигна и до града на розите. Пред любопитните погледи на местните ученици библиотекарката Соня Първанова демонстрира техниките „оримото“ и „киримото“, а в Общинска библиотека „Искра” през целия ден днес ще може да разгледате изложбата „ARS IN LIBRO – ИЗКУСТВО В КНИГА“ по проект „Ars In Libro – изкуство в книга – от планината Рила през полето до морето“.

В изпълнение на проекта си читалищните дейци дават втори шанс на тези книги, върху които с успех са пресъздали образите на велики личности като Васил Левски, Христо Ботев, св. Иван Рилски, Паисий Хилендарски, образи на животни и форми, като сърца, букети и поздравителни картички.

Като част от дейностите по проекта „Наслада за очите и душата – нов живот за отчислените книги с техниката „оримото“, изложбата „Наслада за очите и душата“, украсила библиотека „Искра“, придобива голяма популярност чрез представянето й на регионално ниво в редица български градове.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *