Осветиха новия православен параклис на територията на военното поделение в Казанлък

Областният управител Ива Радева присъства днес на освещаването на новоизградения православен параклис на територията на военно формирование 22180 от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Гости на тържеството бяха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, командирът на 61-ва Стрямска бригада ген. Маргарит Михайлов, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада ген. Стоян Христов, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, представители на Община Казанлък, дарители, помогнали със средства за изграждането на храма.  

Параклисът носи името на Свети Димитър Солунски Чудотворец. Първата копка за построяването му е направена през 2019 г., но реалното му изграждане стартира в началото на тази година и приключва само за 8 месеца. Построен е изцяло с дарения на военнослужещи от 61-ва бригада и на хора от региона. Архитектурният поект за параклиса е на арх. Петър Влахов. 

Митрополит Киприан в съслужие със свещеници от епархията извърши освещаването на новосъздадения храм. Владиката пожела Божията благодат и благоденствието да съпътстват военнослужещите от 61-ва Стрямска бригада, а посещението в храма да им носи душевно спокойствие и вяра в Господа. 

Бригаден генерал Михайлов благодари на военните и цивилните от състава на бригадата и на многобройните дарители, с чиято финансова помощ бе изграден параклисът и бе изписан иконостасът във вътрешната част. 

С благодарствени грамоти за помощта за православния храм „Св. Димитър Солунски Чудотворец“ бяха удостоени владиката Киприан, бригадните генерали Деян Дешков и Станимир Христов, военни и дарители.    

След церемонията гостите разгледаха новооткрития параклис, запалиха свещ и отправиха молитви за здраве и благоденствие.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram