Гостуваща изложба „Емпорион Пистирос в Тракия” в Казанлък в Нощта на музеите

По повод Европейската нощ на музеите на 16 май от 17.30 часа в Мултимедийната зала на ИМ „Искра” ще бъде открита изложбата „Емпорион Пистирос в Тракия” на АМ „М. Домарадски” – гр. Септември.
Целта е да представи на широката публика археологическия обект Емпорион Пистирос чрез останките от неговата материална култура. Обектът се намира на левия бряг на р. Марица, м. Аджийска воденица, в землището на гр. Ветрен, общ. Септември и се интерпретира като тъгровско селище, в което са съжителствали съвместно траки и гърци в периода от края на V – до началото на II в. пр. Хр. Тази практика е добре документирана в колониите по Черноморското крайбрежие, но е първата засвидетелствана в сърцето на Тракия.
Експозицията „Емпорион Пистирос в Тракия” е представена на тематико-хронологичен принцип. Всеки тематичен кръг цели да обрисува отделен аспект от материалния и духовен живот на търговското селище и неговите обитатели.
– Графитите – надписи, поставяни върху различни предмети (керамика, астрагали и др.), които дават сведения за етническия състав на населението в Пистирос и неговата степен на образованост.
– Развитието на металургията, организирането на ювелирни производствени ателиета и керамичното производство в Пистирос. Извън крепостната стена е проучена работилница с пещ за керамика.
– Култовите обреди, при които са използвани глинени олтари (есхари), култови фигури и съдове със специфична символна украса.
– Култът към бог Дионис в Древна Тракия, който се свързва с производството и употребата на виното – основна напитка и при тракийските царски ритуали. Виното е една от широко предлаганите стоки в Пистирос. Свидетелство за това са огромното количество амфори от различни търговски центрове, както и многобройните питоси – хранилища в които се съхранява и вино.
– Откритите предмети на бита, които представят Пистирос като център с постоянно население.
Значимо място в експозицията ще бъде отделено на местните и вносни керамични съдове и изделия, които по своето разнообразие съставят най-значимата колекция от вътрешността на Тракия.
Изложбата „Емпорион Пистирос в Тракия” ще бъде достъпна за жителите и гостите на гр. Казанлък от 16 май до 17 юли – вход свободен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram