Кръгла маса в Стара Загора разисква проблемите на денталното здраве

Първата у нас кръгла маса на тема „Проблемите в денталната медицина и тяхното решаване в полза на пациента” се проведе на 8 и 9 май в Стара Загора. Събитието бе организирано от Асоциацията на денталните мениджъри в България и премина под патронажа на д-р Валентин Павлов, народен представител в 43-ото НС. На него присъстваха и д-р Борислав Миланов, председател на БЗС, д-р Даниел Вълчев, председател на здравната комисия в старозагорския Общинския съвет, д-р Златина Нанева, директор на РЗИ и други гости.
Още в началото на форума бяха представени сериозните проблеми, пред които е изправено българското дентално здравеопазване. Статистиката показва, че 20% от хората над 60 г. у нас са с напълно обеззъбена горна челюст, 17% – с долна, а 13% нямат нито един зъб в устата си. Българските младежи на възраст 23-24 години вече са средно без 2.2 зъба в устата си. Близо 97% от българите имат поне по един кариес.
В същото време близо 9-те хиляди зъболекари у нас са съсредоточени предимно в 4 големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас.
Тоталната липса на пари за дентално здраве, неравномерното разпределение на специалисти из страната, липсата на такива в малките населени места, невъзможността за реализация веднага след завършване, ниската стоматологична култура на българина и още много други въпроси поставиха на разискване участниците в кръглата маса.

На кръглата маса присъства зам.областният управител Марияна Кръстева, тя поздрави участниците.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram