И тази година колоездачната обиколка ще ни подмине

За първа година Международната колоездачна обиколка на България ще стартира през юли и за поредна няма да премине през Розовата долина. От българската федерация по колоездене обявиха, че началото ще бъде дадено на 27 юли, когато професионални колоездачи от цял свят ще стартират от София и ще преминат през още 10 града в България.

67-мата Международна колоездачна обиколка на България (МКОБ) е едно от най-популярните състезания, което събира именити спортисти от цял свят, но със с прекъсвания в последните години, заради трусовете в централата. Тази година събитието се завръща, но на картата на България са обозначени нови маршрути, по които ще се движат участниците.

Стартът ще бъде даден на 27 юли в 18:00 часа в София пред храм-паметник Александър Невски. В рамките на 5 етапа колоездачите ще преминат през още 10 града в България. На 28.07.2020 г. по време на Етап 1 състезателите ще преминат през 145-километровото трасе София-Боровец- Пазарджик, а на следващия ден ще премерят сили по маршрут Пазарджик-Асеновград- Кърджали, изминавайки 139 км.

Етап 3 е 115 км по трасе Кърджали-Куклен-Пловдив. Най-дългият преход е планиран за Етап 4: Пловдив-Чирпан-Сливен: 170 км. На 01.08.2020 г. колоездачите ще изминат 112 км по маршрут Сливен-Карнобат-Бургас, където ще бъде и големият финал на 67-мата МКОБ.

Сред заявилите интерес за участие са 5 български отбора. Отличават се и имената на 3 отбора от Europe Tour – Minsk Cycling Club, Elkov Casper Continental Team и Voster ATS, както и 2 UCI ProTeams – Alpecin-Fenix, в чиито състав са Тим Верлие (шампион на Белгия) и Саша Модоло (многократен победител в етапи от Обиколката на Италия, Полша, Тирено-Адриатико и др.). Сред клубните отбори впечатление правят Caja Rural RGA U23 и MARTIGUES SC, воден от Христо Зайков – трикратен победител на МКОБ, в чийто състав има четирима българи. Заявка за участие са подали и националните отбори на Сърбия, Украйна и Гърция.
В рамките на партньорството между ДЗИ и БФК ще бъдат организирани още редица състезания и спортни мероприятия на територията на България.

На снимката: През 2011 г. кметът на Казанлък Стефан Дамянов награждава носителя на жълтата фланелка в етапа Карнобат-Казанлък Мартин Грашев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram