Парад по време на пандемия – Русия отбелязва Деня на победата със закъснение

Трябваше да е на 9 май, но е на 24 юни – Парадът на победата ще се състои на Червения площад в Москва, след като бе отложен заради коронавируса.

Събитието, започващо в 10 ч., няма да е лишено от тържествен повод въпреки забавянето – на днешната дата преди 75 години по заповед на Йосиф Сталин е и първият парад за края на войната, известна в Русия като Великата отечествена, макар да се чуват и гласове, според които е могло да се изчака още (до 3 септември или 7 ноември, друг знаменателен ден с парад за изпращане на войници на фронта). Безсмъртният полк обаче бе преместен за друга дата и вместо днес ще е на 26 юли, Деня на военноморския флот.

До отлагането се стигна, след като Москва започна да отчита хиляди заразени на ден, а ветераните от Втората световна война предупредиха, че събитието ще представлява за тях сериозен риск. И днес събитието няма да се случи по план – с по-малко гости от очакваното, отбелязва руската редакция на Би Би Си. Всеки гост трябва да докаже, че не е заразен, а и трябва да е на достатъчно разстояние от останалите. Според „Интерфакс“ чуждестранните гости ще се проверяват на летищата и в хотелите, а до Червения площад ще стигат в дезинфекцирани автобуси.

По-малко гости, специални процедури

И високопоставените чужди гости ще са по-малко от очакваните. Там няма да е френският президент Еманюел Макрон. Няма да е и българският Румен Радев, който смяташе да се отзове на първоначалната покана, преди да започне пандемията. На трибуните обаче ще е сръбският президент Александър Вучич, който започна дипломатически маратон тази седмица. Малко са другите ръководители, обещали да присъстват – сред тях са сръбският член на президентството Милорад Додик и беларуският президент Александър Лукашенко.
Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (3404)

Специални мерки бяха замислени за ветераните. „Блумбърг“ писа, че са били изолирани две седмици преди парада в подмосковски санаториум. Това потвърди прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, като цитира нуждата от грижа за безопасността им. Има промени дори в тържествения артилерийския салют, преместен за 23 ч. вместо 22 ч. в Москва и други градове – точният момент според указа на Путин.

Кметът на Москва Сергей Собянин призовава жителите да не посещават празничните събития, въпреки че режимът на самоизолация и цифрови пропуски бе отменен.

Около 13 хил. души ще участват заедно с 234 единици бойна техника, 75 самолета и вертолета. Танкът Т-90М – модернизирана модификация на Т-90 – се очаква да е сред новите единици, каквито по традиция се показват на парадите на 9 май.

Разхлабване

Някои градове обаче отказаха да проведат собствени събития, както става в деня на парада – поне 13 според Песков, сред тях Перм, Курск, Псков, Орл и други.

Парадът се провежда ден преди фактическото начало (датата е 1 юни, но на практика процесът тече от утре) на гласуването на поправки в конституцията, които биха позволили Путин да остане на власт до 2036 г.

В града плават туристически корабчета, работят ресторанти, кафенета и библиотеки, площадки за игра и фитнес зали. Критици на Собянин го обвиняват, че е избързал с облекчаването на мерките както заради допитването, така и заради парада. По-рано руски медии го цитираха с думите, че ще предложи стимули на участващите в допитването.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram