ХОРОТО на ЖАР се играе до край! Честит празник!

Преди 21-на години бе създадена първата ГРУПА за българско народно изворно ХОРО в община Казанлък и една от първите в България! От 2008 година, ГРУПАТА носи името „ЖАР“!

На 11.11.2001 г. в залата на ФА „ПАЛАВНИЦИ“, плахо се хванаха на хорото десетина любители. Поведоха ги сърцатите ръководители Петър Белчев и Дора Петкова! С годините танцуващите и лудуващи се увеличаваха, и увеличаваха… Сменяха се зали, търсеше се терен за удобство, на всички желаещи! Любовта към хорото се предаваше от човек, на човек! Младите хореограф-педагози Деана Петкова и Мартин Петков надградиха започнатото! Сформиранаха се групи с имена като „ЖАР“ -“ Блага ракия“, „Младо вино“, „Гледам на долу и мисля за оро“, „Групата на шефчито“,… „От Извора“ село Овощник! Започна едно надиграване, стремеж към най, най… Зададоха се Фестивали, Празници, Събори, Сватби, Сцени на народното творчество и ЖАР, стана част от тях… Много хубави и незабравими мигове са запечатани в тези 21-на години от началото, до днес!

В залата проходиха стотици танцьори обособени в три категории:

– Любители, отдадени на хорото, активни, идейни, градивни, интусиазирани, емоционални…

Ценители!

– Любители, отдадени на хорото, търсещи в него емоция, опора, приятел, партньор…

Съмишленици!

-Любители, танцуващи търсейки развлечения, последователи, винаги „първи“, с желание да ги следват…

Байрактари!

Най-дълго и приятно танцуват ЦЕНИТЕЛИТЕ, и СЪМИШЛЕНИЦИТЕ ! Заедно, вървят в една посока, усещат времето и такта! Постигат многото с труд и отдаденост! Стигат златни върхове!

БАЙРАКТАРИТЕ , „научават“ 200 хорА и малко по-малко, стават ръководители, водачи, гуру по зали и мегдани! Слагат хорцето в сърцето, стават „приятели“ на фолклора, обграждат се с последователи… !

ЖАРкото хоро е желано! Който се е хванал на него, все е проиграл, кой колкото и както умее! ЖАРковският СТИЛ е винаги видим и се усеща! Та, нали сме от първите и още сме първи! Всеки иска да е до нас и като нас! На едни им се получи, на други не!

ХОРОТО на ЖАР, се играе до край!

Има място за всеки, който го е пожелал!

Как е казал народа:

„Ей, тия пари ги давам, ХОРОТО, да продължава!“

Честит празник! ❤️ Бъдете! 🍀

Народно Читалище „ЖАР 2002“ Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram