Прокуратурата свали обвинението от журналиста на Пресс ТВ Георги Манев

Наводнение е имало на 1 февруари. Жоро Манев е реагирал професионално и не е паникьосвал хората. Все пак е имало и скъсана дига, установи прокуратурата

Георги Манев не е всявал паника с телевизионния си репортаж за наводнението на 1 февруари в Казанлък, това заключи Районната прокуратура и прекрати наказателното му производство.

Срещу журналиста на Медийна група „Вис виталис” производството бе разпоредено от изпълняващия длъжността районен прокурор Кръстин Кацаров. Обвинителят не видял наводнение в града на 1 февруари, но усетил, че репортерът предизивква тревога сред населението с новините на сайта на прессгрупата и от тв репортажа, показващи залятата западна част на Казанлък. Кацаров призна тогава в телефонно интервю, че е бил насочен от кмета Галина Стоянова да атакува Георги Манев. За минути след разговор с кметицата прокурорът се самосезирал, докато пиел бира на терасата си в неделя вечер.

Последва национален скандал. На 3 април, в деня, когато Манев трябваше да се яви, за да бъде обвинен по чл.326 от Наказателния кодекс, досъдебната фаза на производството срещу него бе удължена с два месеца, до 3 юни, а случаят „Манев” бе поет от Окръжна прокуратура, Стара Загора.

Междувременно стана ясно, че кметицата е подала отделен сигнал в местното обвинение срещу цялата медийна група, която й пречела да работи. Прокурор Кацаров разпореди изп.директор Славка Самарска да подпише полицейски протокол за предупреждение да не се критикува Общината, но Самарска отказа и не прие налагането на цензура чрез прокуратурата.

„Всъщност информацията за наводнение не е невярна, защото в действителност е имало наводнение. Георги Манев е отразил действително случващото се събитие, като е търсил предполагаемата причина за него. Манев, както и Антония Драганова, още същия ден два пъти са обновили новината с това, което са успели да получат като информация.

Не считам, че следва журналистическият репортаж да се квалифицира като невярно повикване”, е постановила прокурор Антония Енева-Спасова от Районната прокуратура в Казанлък, където бе отново върнато наказателното производство.

Сред събраните доказателства и информацията от разпитите на свидетелите се вижда и нещо друго, че скъсана дига все пак е имало. Част от обвиненията срещу статиите на сайта на прессгрупата бяха, че това не се е случвало.

„На 2 февруари било установено, че водата е скъсала дигата на Кривата вада и пак е отивала към военното поделение. До късния следобед на 1 февруари  била изградена дига от пръст с цел да се предотврати навлизането на вода северно от танковия път покрай микроязовира, през поляната към военното поделение”, пише прокурор Спасова в Постановление за прекратяване на наказателно производство №388/2015 г. срещу Георги Манев.

11356101_855945357788087_374451559_n

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram