Георги Гьоков: Борбата с битовата престъпност трябва да е приоритет

Георги Гьоков, народен представител от ПГ на „БСП Лява България“, заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2″, заяви позиции по следните теми:

За срещата на КТ „Подкрепа“ и КНСБ с ПГ на „БСП-лява България“.

Георги Гьоков обясни, че срещата е била по повод предложената от Министерски съвет пенсионна реформа, ПГ на „БСП Лява България“ е изложила своите виждания, предложения и бъдещи законодателни инициативи, като прогресивното данъчно облагане и противопоставянето на ТПТИ. Той продължи, че тези теми изключително много засягат обществото, но остава усещането, че управляващите не предлагат решения. „За какво се договорихте и какво следва оттук нататък?“, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори: „Шумно рекламираният консенсус по пенсионната реформа, не се състоя, ние сме против 90% от нещата, които се предлагат. Стана ясно, че синдикатите не са съгласни също с голяма част от предложенията, например с непремереното увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране“. Георги Гьоков обясни, че от години когато се заговори за пенсионна реформа, неминуемо се посяга към възрастта за пенсиониране. Той продължи, че средно в Европа възрастта за пенсиониране е 15 години, а средната продължителност на живота е 80 години, така че един пенсионер получава пенсия средно 15 години. В България обаче средната продължителност на живота е около 72 години, така че излиза, че българите ще получават около 7-8 години пенсия. Георги Гьоков изрази и мнение, че изискуемият стаж за пенсиониране също е неправомерно висок. На въпроса дали „БСП Лява България“ са поели ангажимента да бъдат лобисти за някои от предложенията на синдикатите той отговори, че не става въпрос за лобизъм, защото това са всъщност предложенията и идеите на „БСП-лява България“ и тя ще ги отстоява.

За проблемите в Гърмен

Георги Гьоков беше категоричен, че от БСП няма да се включат в общия хор на безотговорни изказвания по темата, няма да се опитат да яхнат предизборно недоволството на хората. БСП ще поддържат законността и ще се противопоставя на саморазправата, както и на етнизацията, защото не става въпрос за битов инцидент и бурята в Гърмен няма да отмине от самосебе си. Народният представител от „БСП Лява България“ изрази мнение, че българинът се страхува от собствената си държава, той не е спокоен в собствения си дом. Няма я ролята на държавата, на цели територии от страната правилата не се спазват и е само въпрос на време страхът да се превърне в агресия. „Българите имат право да изискват сигурност от своята държавата, а тя е длъжна да я предоставя и аз се надявам борбата с битовата престъпност да бъде издигната в приоритет, но засега българите имат усещането, че за редица неща могат да разчитат само на себе си, което не е добре!“, категоричен беше Георги Гьоков. Той попита също така нормално ли е през 21-ви век десетки хиляди български граждани да живеят в гета. Години наред се харчат пари за интеграция на тези групи, които са се изключили от обществото, но това не се случва. За БСП решаването на проблема се състои в образование, работа и равнопоставеност през закона. Народният представител от „БСП-лява България“ изрази мнение, че престъпността е следствие от това, че от 25 години хората не живеят добре, затова докато не се изкоренят причините, тя няма как да се преодолее.

За дефицита в НЗОК

Георги Гьоков беше категоричен, че този дефицит още през първото полугодие е прецедент. Той продължи, че очаква в края на годината дефицитът да надмине дори 400 милиона лева. „Случващото се в здравеопазването не е в правилната посока, ето го неолибералният подход. Управляващите търсят стабилност на системата, но го няма пациентът, за тях най-добре е да има едни пари да се въртят, но да го няма пациентът!“, категоричен беше народният представител от ПГ на „БСП Лява България“. Той добави, че по принцип не е против частните лечебни заведения, проблемът е, че липсват правила. Според него не бива да се забравя, че при министър Дянков е бил откраднат резерва на НЗОК и никой не иска да го връща. „Дали ще се намалят цените на клиничните пътеки или ще извадим значителен брой пътеки, с което да намалим разходите, но и двете решения не са правилни!“, категоричен бе Георги Гьоков.

За състоянието на БСП

Георги Гьоков заяви, че този въпрос вълнува всички лявомислещи хора, но той би трябвало да бъде важен и за десните, защото всички знаят, че няма силно дясно без силно ляво. Държавата няма как да се управлява добре без силна опозиция. Той продължи, че в момента вървят паралелно 2 процеса, първият е търсенето на идентичност на левицата, другият въпрос е кой да води БСП. „Другият ни проблем са сериозните кадрови амбиции на всички нива. Тези процеси протичат паралелно и когато говорим за бъдещето на левицата трябва да си вземем поуката от това, което става в Гърция с ПАСОК“, завърши Георги Гьоков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2″.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram