Няма опасни язовири в Старозагорско

На пресконференция днес, областният управител инж. Георги Ранов отчете резултатите от дейността Областна междуведомствена комисия за извършената проверка на водните обекти в област Стара Загора за периода от 07.01.2015 г. до 21.01.2015 г. Проверката е извършена съгласно утвърден график от инж. Ранов и по списък, изготвен от Министерство на околната среда и водите. За област Стара Загора подлежащите на проверка водни обекти са 27.
На два язовира е издадено предписание за извеждане от експлоатация. Водоемите не се ползвали по предназначение близо 30-40 години, констатирала проверката на Междуведомствената комисия за проверка на язовири на територията на област Стара Загора. Единият язовир- „Сухата река1″ е на територията на Чирпан, а другият в землището на чирпанското село Средно градище.
При извършената инспекция през 2015 г. на язовири с неизяснена собственост  е констатирано, че няма водни обекти с неопределена такава. От посочените в списъка на МОСВ не са констатирани язовири, които се намират в предаварийно състояние и  застрашават инфраструктурата на близко разположени до тях населени места, информира инж. Ранов. Предписанията, дадени от Областна междуведомствена комисия при извършената проверка, са описани в констативни протоколи. След обобщаване на информацията те ще бъдат изпратени до кметовете на общини. В съпроводителните писма за изпращане на констативните протоколи до кметовете на проверените общини ще бъде определен срок за изпълнение на дадените от Комисията предписания за всеки обект, допълни областният управител.
Председател на Областната междуведомствена комисия е Маноил Манев, заместник областен управител. Нейни членове са представители на ЗН в РД ПБЗН Стара Загора, „Напоителни системи” ЕАД Стара Загора, Басейнова дирекция УВ ИБР гр.Пловдив, Началник на Язовирен район „Копринка” към НЕК ЕАД – Предприятие „Язовири и каскади”, представители на общини и експерти от Областна администрация.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram