Вода има, градската баня работи пак

Отдавна в градската баня го няма механичния теляк. Уредът бил разглобен и изваден. Разчита се пак на традиционните „кадри“.

 

Градската баня в Казанлък пак работи, след като бе направен байпас на скъсана тръба, довеждаща водата до къпалните.

Хигиенното съоръжение работи всеки ден, билетчето е  на стойност 2,50 лева, издава се и касова бележка. За пенсионерите има намаление, те броят по два лева за посещение на банята.

Днес бе активен ден за любителите на градската баня-по обяд десетина мъже и 20 жени се радваха на водните блага.

Преди десетина години в казанлъшката баня имало механичен теляк. Изобретението било дело на инженер от местна фирма, той го дарил за нуждите на съгражданите си. Уредът се ползвал срещу допълнително заплащане и за определено време. Някои одобрявали апаратурата, други предпочитали услугите на живия човешки ресурс в този „бранш“. Но болшинството къпещи се и днес предпочитали пред механиката печените в занаята теляци, защото освен свалянето на кирта, можело и да си полафиш с него, докато при механичния това удоволствие било невъзможно.

Персоналът на банята не може да се оплаче от липса на хора, напротив, имало си постоянна клиентела.

Някои от ползвателите под сурдинка съобщиха, че не било много редно да се влиза в помещението с душовете с гащи, както правели някои нашенци, а както му е редът-дибидюс.

На снимката: След байпаса на тръбата, водата отново потече в градската баня

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram