От обикновени хора до общини – българи предлагат настаняване и прехрана за бежанците от Украйна

Наши съграждани и жители на Розовата долина също отправят предложения да приемат в домовете си бегълци от Украйна. И от Стара Загора заявяват, че ще помагат на бежанците. Това е видно от създадената за броени часове след инвазията на Русия в Украйна група Помощ за украинските бежанци. Българи са готови да подслонят цели семейства и групи, а представители на бизнеса и хотели директно канят и предлагат не само настаняване, но и работа на нуждаещите. Най-активни са гражданските организации от Варна, Бургас, София и Пловдив, които вече събират помощи за пострадалите от военните действия. Мнозина са готови да тръгнат с личен транспорт към границите на Украйна, за да извозват напускащите страната.

Общинският съветник от Стара Загора Янко Янков обяви, че ще предложи на кмета Живко Тодоров да се отвори общинската почивна станция на баните, за да бъдат настанени безплатно хора там. „Също така и в сградата на метрологията, където има готови апартаменти. В понеделник ще входирам и официално към общински съвет да се дадат безвъзмездно за тези хора. Също така и да им бъде потърсена временна работа“, съобщава от профила си старозагорецът. „В момент на война всички трябва да си помагаме и подкрепяме, защото може утре да сме в същото положение. Всеки, който може и иска да помогне с нещо, моля да влезе в групата и да се включи. Надявам се местните хотели и местния бизнес да се включат също. Знам, че в Стара Загора има много добри хора и ще помогнат“, посочва Янков.

В областната администрация във Варна вече е открит временен център за помощ и координация на пристигащите от Украйна, съобщи областният управител на Варна Благомир Коцев.

Украинските граждани ще бъдат посрещани от доброволци, ако имат нужда от подслон или медицинска помощ.

Координационен център за евакуирани от Украйна ще бъде създаден във Велико Търново, съобщи кметът на общината Даниел Панов. В Свищов и Ловеч също обявиха готовност за кампании. В Стара Загора предстои отваряне на пункт, а до часове ще има и още подробности.

В няколко населени места в област Сливен хора и кметове също са обявили готовност да настанят в имотите си бежанци, а от понеделник медиците в УМБАЛ „Св. Анна“-София ще преглеждат безплатно всички пострадали от войната в Украйна, както и хората, принудени от военните действия да напуснат родните си места.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram