Звездите от BabsBG стигнаха до „България търси талант“. Да ги подкрепим! /снимки/

Проектът без аналог BabsBG участва в тазгодишното издание на „България търси талант“ по bTV. Петте рокаджийки в златната възраст от Казанлък обещават да взривят публиката и за пореден път да докажат, че за желанието да си пълноценен и активен, няма възраст и ограничения, а дух, воля и ентусиазъм.

„Набрахме опит в пеенето за повече от трите години, откакто е създадена рок групата #бабсбг , и решихме да покажем наученото в «България търси талант». Нашата цел винаги е била да се забавляваме заедно с публиката! Гледайте ни на 27 февруари /неделя/от 20:00 ч. по #btv!“, написаха Зоя Димова, Анка Сотирова, Тотка Тенева, Йорданка Димова и Дочка Гунева в страницата на BabsBG.

Музикално-вокалният проект стартира в Народно читалище „Искра-1860“ в Казанлък по инициативата на председателя Васил Самарски в началото на декември 2018 г. след кастинг с явили се повече от 60 посребрени дами. Замисилът, който трета година е факт, е да се сформира група от пеещи, артистични и пластични жени в пенсионна възраст, които да станат звезди на 70 години. Ръководител на музикалния проект е певецът и единствен български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия – „Гнесен“, завършил я с червена диплома и глас на „Music Idol“, старозагорецът Стоян Петров. Асистира му вокалният педагог Стефка Денева, хореографията е поверена на Николай Тенев, а за сценичното поведение се грижи Васил Самарски.

Вокалната група BabsBG изпълнява поп и рок хитове с адаптиран текст на български език. Аранжиментите на парчетата са дело на композитора Боян Христов, а текстовете на Петър Москов. BabsBG имат своя специален стайлинг – атрактивна визия и поведение, което провокира и създава необикновен и изненадващ имидж. Медиите ги нарекоха „щурите пенсионерки от Казанлък“, а публиката ги боготвори, въпреки че през последните почти две години пандемията им попречи да осъществят планираните сценични изяви и турне из страната.

В репертоара днес на BabsBG са повече от 20 парчета на „Куин”, Мадона, Майкъл Джексън, „Металика”, Айрин Кара, „Уедърс гърлс” и други. Имат записани и няколко сингъла.

За трите години, през които са заедно, рокаджийките от Казанлък станаха не само вокален екип, но и приятели. Заедно претърпяха превратностите на времето – човешката загуба на инициатора на проекта без алтернатива – Васил Самарски и неговата майка Кики, която беше шестият член на рок групата. Болести, травми, карантина се наложи да преодоляват амбициозните пенсионерки, те минаха геройски през неприятни и тежки дни, за да стигнат до „България търси талант“. Както казват: „Песента и великолепният екип ни провокират да вървим напред“.

BabsBG има безброй фенове у нас и в чужбина. Участваха в тв продукции, дадоха десетки интервюта и пяха на фестивални и концертни сцени. През 2020 г. благодарение на „Дойче велле“ групата направи балканско турне онлайн. Многобройни са и офертите, и поканите им за участие във фестивали, концерти и турнета от страната и чужбина.

„Щурите пенсионерки“ от Казанлък се надяват тази година на разведряване откъм мерките и рестрикциите, за да могат да осъществят отложените планове. Те продължават да репетират три пъти седмично в НЧ „Искра 1860“ и да попълват репертоара и изненадите за публиката.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram