ОУ „Кулата“ посрещна своя патронен празник на сцена – Видео и Снимки

„Всеки докоснал се до ОУ „Кулата“ завинаги остава „куленец“, сподели директорът Донка Симеонова. За отбелязването на патронния празник и честването от 190-та годишнина от създаването на най-старото казанлъшко училище, в залата на НЧ „Искра-1860“ тази вечер се събраха много гости – пенсионирани преподаватели, родители, ученици и граждани.

Програмата стартира с 11-минутен филм за историята на училището, изработен от учители и ученици на ОУ „Кулата“, част от мащабен проект, който ще бъде реализиран в най-близко време.

Присъстващите почетоха и с минута мълчание паметта на дългогодишния директор на училището Тодор Тодоров, който наскоро ни напусна. Прочетен бе и поздравителен адрес от неговия наследник Елена Христова.

„Да създадеш училище, да вградиш в него мечтата си, да го направиш като традиция и да го предадеш на останалите да го пазят и развиват е величествено и благородно дело. Така през 1834 г. поп Еньо за първи път запали искрата на знанието в куленското училище. И днес, ние, гордите наследници казваме, че от миналото сме взели миналото, а не пепелта“, посочи директорът на учебното заведение Донка Симеонова.

Поздрав към училищното ръководство от името на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова отправи заместник-кметът Сребра Касева, която бе сред официалните гости за празника.

„190 години са една почетна възраст, която не всяко училище има възможността да се гордее, че ги е извървяло. ОУ „Кулата“ е сред едно от най-предпочитаните училища“, сподели Касева. „Всеки предпочита детето му е да е на едно спокойно място, в едни професионални ръце“, добави зам.-кметът, която прочете на сцената и част от поздравителния адрес на кмета на Казанлък. „Пожелавам на „куленци“ да продължат дълголетната традиция на дедите на българското училище и да посяват кълновете на знанието, да възпитават в родолюбие и толерантност“, се казва в текста.

Празникът пред пълната зала продължи с много настроение. В концерта на читалищната сцена се изявяваха с песни, танци и литературна програма талантливите възпитаници на на ОУ „Кулата“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *