Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби на Хаинбоаз

Шокиращо ограничение на един от най-натоварените и важни пътища у нас донесе солидни глоби за десетки шофьори.

То е въведено край изградено преди няколко месеца импровизирано КПП край град Килифарево на Прохода на Републиката, създадено с цел да предотврати превоза на нелегални мигранти. Покрай акцията на полиция и жандармерия спрямо бежанците обаче, оказа се, изгърмяха и десетки шофьори.

Проходът на Републиката, известен и със старото си име Хаинбоаз, е една от най-натоварените връзки между Северна и Южна България. Той е и основно трасе за международни камиони.

Ограничението е поставено малко след Велико Търново в началото на Прохода на Републиката, а причината да се изисква такава минимална скорост е изграден контролно-пропускателен пункт на МВР за превенция на бежанския поток.

Стефан Димов, който живее до Прохода, всеки ден преминава покрай изграденото КПП. Там не се спира всяка кола, а органите на реда спират по преценка. Въпреки това Стефан редовно е спиран за рутинна проверка. Преди няколко дни му връчват електронен фиш със солидна глоба.

„Мислех, че е някаква малка глоба – 50-100 лв., но като видях ограничението и сумата, доста се стреснах“, разказва той пред Нова телевизия.

Оказва се, че той е глобен с 400 лв., защото е карал с 53 км/ч, при ограничение от… 10 км/ч. По принцип на мястото, където и преди е имало пункт на полицията, ограничението е 60 км в час. Поне допреди няколко месеца.

Стефан дори не е видял знака за намалението от 10 км/ч, защото е зле укрепен. „Знаците са позиционирани с камъни, дървета. Един лек вятър и всичко пада”, коментира още той. Други видеа, които циркулират в групите на шофьорите във Facebook също показват, че знакът е укрепен с клон от дърво.

Мариян Василев е експерт по пътна безопасност и дългогодишен преподавател по авто-мото подготовка. Такова ограничение, според него, е неизпълнимо, имайки предвид, че километражите на автомобилите започват отчитане от 20 км/ч/

„На международен път, знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за ПТП. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голяма предпоставка, а водача не може да се ориентира, кое е 10 км и може да се движи с 5 км, което е абсолютно недопустимо за международен път“, категоричен бе експертът по автомобилна безопасност пред Нова телевизия.

По думите му, само за един месец камерата-тринога след този знак е отчела над 400 нарушения.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ заявиха, че проектът за временната организация е съгласуван с МВР, а знаците вече са укрепени, но контролът на скоростта и опазването им е грижа на органите реда. От полицията, обясниха че камера за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района на КПП-то. А точката за достъп, след табелата от 10 км/ч избрал шефът на Пътна полиция.

Той поясни, че намаляането на скоростта в района е по правилник – със знаци от 60, на 40, на 30, а след това на 10 километра в час.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram