Община Стара Загора ще издаде книга със спомените на старозагорски кметове

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров днес се срещна със седем от своите предшественици- д-р Евгений Желев (16 октомври 1999 – 26 ноември 2007), проф. Цанко Яблански (6 ноември 1995 – 16 октомври 1999), Антон Андронов (30 октомври 1991 – 6 ноември 1995), Тотьо Нанев (8 март 1988 – 9 февруари 1990), Стоян Стоянов (26 октомври 1990 – 30 октомври 1991), Купен Купенов (16 юни 1986 – 8 март 1988) и Кольо Георгиев (7 юни 1976 – 16 юни 1986).

Срещата се провежда по традиция в началото на всяка календарна година. На нея настоящият и бившите кметове на Стара Загора обсъждат текущите проблеми на общината, решенията по тях, коментират предприетите от страна на администрацията действия и резултатите от нейната работа.

По идея на Живко Тодоров през тази година Община Стара Загора ще издаде книга, в която ще бъдат събрани спомените на старозагорските кметове за минали събития. Всеки един старозагорец трябва да има възможността да прочете за това как е градена и как се развива  Стара Загора през годините, подчерта Живко Тодоров. Важно е да запазим паметта за поколения напред.

Според проф. Яблански съществува неписана приемственост в работата на администрацията и кметовете на Стара Загора, започнатото се продължава и умножава с годините, което дава видими резултати, особено сега, когато на разположение са средства от Европейския съюз. Той изрази мнение, че Живко Тодоров знае как да се възползва от тях и винаги се е вслушвал в изразените от бившите кметове мнения и направените препоръки по време на тези срещи, когато са в полза на общността.

Стоян Стоянов акцентира на необходимостта от по-голям контрол в усвояването на европейските средства.

Кметът Живко Тодоров уточни, че 2014-та година не бе лека поради смяната на три правителства, тежката и бавна работа на дминистрацията и спирането на средствата от ЕС, което попречи на разплащането с фирмите. Той съобщи, че вече е избран доставчика на новите автобуси – Шкода-Соларис и до една седмица ще бъде сключен договор за производството им. Предстои пълна рехабилитация на тролейбусния транспорт, която включва изработването на телематиката, смяна на въздушно-контактната мрежа и токоизправителните станции. Към м. май очаквам яснота каква част от спестените средства по ОП „Регионално развитие“ ще получим, които ще отидат за закупуването на нови автобуси и ремонт на междублокови пространства, каза Тодоров.

Пред бившите кметове той разкри, че тази година започва изграждането на новото помещение на музея „Литературна Стара Загора“. Той ще бъде настанен в източната приземна част на сградата, в която сега е Регионална библиотека „З. Княжески“. Така ще завършим оформянето на единен културен център, заедно с библиотеката, операта, музея, форума, театъра и галерията, каза още Тодоров. Той изброи инфраструктурни проекти, които предстоят през годината, като пребазирането на детска ясла №2, преустройването на бившата детска градина в кв.“Зора“, подмяната на ВиК-мрежата в кв. „Самара-3“ и др.

Бившият кмет Купен Купенов изрази мнение, че трябва да се върви към модерна реализация на инвестициите, като проектите се обсъждат непрекъснато, за да бъдат подобрявани в хода на реализацията им.

Община Стара Загора има специална програма за отбелязването през 2015 г. на 20-та годишнина от основаването на Тракийския университет, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова, която също участва в срещата.

IMG_6424

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram