Областният управител върна за ново обсъждане решение на Общински съвет Мъглиж

Областният управител върна за ново обсъждане решение на Общински съвет Мъглиж. Общински съвет Мъглиж, като орган на местната власт, дава съгласие да се учреди безвъзмездно право на ползване на СНЦ Стрелкови клуб „РОНИН“- Стара Загора върху два поземлени имота, които представляват земеделски земи, с начин на трайно ползване – изоставена орна нива. Правните основания посочени в решението, не кореспондират със Закона за опазване на земеделските земи и Наредба №V–12- 299/16.09.2013 г. за условията и реда за изграждане и експлоатация на спортни обекти – открити спортни стрелбища, извън урбанизираните територии.
Стрелкови клуб „РОНИН“ иска да изгради спортно стрелбище, намиращо се извън урбанизираната територия върху земеделски земи. За земеделски земи съгласно българското законодателство е приложим Закона за опазване на земеделските земи, който се явява специален по отношение на Закона за общинската собственост и гласи, че земеделските земи са основно национално богатство и се използват само за земеделски цели.
С оглед гореизложеното, в предоставения 7- дневен срок и на основание от ЗМСМА се връща Решение № 561/27.02.2014 г. на Общински съвет Мъглиж за ново обсъждане от същия като незаконосъобразно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram