Н.Недялков: 10 военни паметника ще бъдат реконструирани в Област Стара Загора

До 17 септември ще завършат ремонтните дейности на военните паметници в област Стара Загора, чиито ремонт се финансира от Министерски съвет, заяви областният управител Недялко Недялков на провелото се днес работно съвещание с представители на Областния инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Балканската война и представители на Областната комисия военни паметници. 10 военни паметници ще бъдат реконструирани в област Стара Загора, на обща стойност 33 585 лева. На всички тях е направено заснемане на състоянието им преди ремонта, ще бъде направено такова и след това, информира Недялко Недялков. Кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Раднево, Павел баня, Мъглиж и Николаево, на чиято територия ще се извършва ремонт на военните паметници – общинска собственост, трябва да сключат договор с фирма-изпълнител и до 27 юли да представят в Областна администрация Стара Загора копие от договора и количествено-стойностна сметка за извършване на ремонта.

Подготовката за военно-историческата реконструкция, която ще се състои на 5-ти октомври, когато преди 100 години с манифест на цар Фердинанд се обявява война на Османската империя, върви по график, информира Радка Савова, гл. експерт в Областна администрация. За постигане на по-дълбоко емоционално въздействие сред зрителите и с цел максимално доближаване до историческата достоверност при пресъздаването на събитията, художественият екип, натоварен със задачата да претвори на дело този паметен ден, предвижда участието на професионални актьори, Национално дружество „Традиция“- клубове Стара Загора, Нова Загора и Велико Търново, фолклорни ансамбли, самодейни колективи от Народни читалища, хорови и детски формации, атрактивната школа „Багатур“, множество статисти. Сценарист и режисьор на проявата е Ивелин Керанов – Директор на Драматичен театър „Гео Милев“, сценограф – Теодора Лазарова, сценограф на ДТ „Гео Милев“- Стара Загора. До този момент са проведени три работни срещи с участието на Областния управител г-н Недялков, г-жа Мариана Кръстева – Главен секретар на Областна администрация – Стара Загора , г-жа Сотирова- заместник кмет на Община Стара Загора, представители на военно формирование 24150 – Втора механизирана бригада, експерти от областна администрация, Регионален исторически музей – Стара Загора, НД „Традиция“, „Багатур“. Провежда се необходимата кореспонденция относно съгласуване с военни, Старозагорска митрополия и институции, както и обезпечаване на събитието, уточняват се множество детайли, свързани с униформи и костюми на участниците, технически персонал, озвучаване, текст, сценография, ремонт на царския вагон и др.

Предстои уточняване и формат на следващи работни срещи, организиране и провеждане на репетиции през месец септември с участниците във Възстановката.

На днешното заседание Радослав Бонев от Военно окръжие Стара Загора изнесе изключително увлекателна лекция на тема „Военното изкуство на Българската армия по време на Балканската война 1912 – 1913 година“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram