Благотворително състезание с охлюви подкрепя жени и деца, жертви на домашно насилие

На 26 юли от 18:30 часа, в старозагорската градска градина ще се състои първото по рода си за България благотворително състезание с охлюви, което ще протече под надслов „Всяко време с нещото си“. Сили ще премерят 100 тренирани охлюви-състезатели по трасето от цели 33 сантиметра! В състезанието ще могат да се включат граждани срещу минималната сума за участие от 2 лева, а за бизнес организации дарителската такса е 50 лв. 100 % от дарените суми ще бъдат използвана в подкрепа на Кризисен център „Самарянска къща“ за жени и деца, жертви на насилие и трафик. Припозналите каузата ще имат възможността да дарят и повече.

Организацията на играта е съобразена напълно със световния формат на състезанието – кръгла писта, представляваща два концентрични кръга. Напрегнатата надпревара започва, когато охлювите се поставят в центъра и победител е този, който пръв стигне до края на очертаната окръжност. Традиционният радиус на състезателната окръжност е 33 см. Върху черупките на охлювите състезатели се отбелязва техния номер, като това става с директна рисунка или залепен стикер. Световният рекорд е поставен от охлюва Арчи през 1995 година със свръхзвуковите две минути!

Това, което споделят организатори на състезания с охлюви от цял свят е тяхното усещане, че контакът на децата и възрастните с охлювите сближава с природата, прави я привлекателна и ги учи да забелязват и ценят важността на всяко едно живо същество в нея.

Състезателите са предоставени от местен старозагорски охлювъд. Надпреварата ще бъде излъчвана на видео стена, а спортен коментатор ще отразява случващото се. Към момента 5 местни бизнес организации са потвърдили участието си, подкрепяйки каузата с различни по размер суми.

По време на събитието ще има и други предизвикателства, изненади и забаления. Най-малките ще имат възможност да сътворят цветни идеи с черупки от охлюви и миди, да изобретят творчески рамки, да нарисуват охлюва-победител, както и да участват в работилничка за „Рисуване на лица“.

Една от задачите, които си поставя Сдружение „Самаряни“ в контекста на събитието „Всяко време с нещото си“ е припознавайки Целите на хилядолетието, като крайно необходими за повишаване благосъстоянието на хората, да представи актуалните проблеми разбираемо за всички. Да мотивира, че макар и бавно те са достижими, а действията за тяхното постигане – реалистични, стига всички заедно да работим за тяхното постигане. Да насърчава хората да бъдат информирани за проблемите, да отворят очите и умовете си за реалностите на глобализирания свят и ги пробуди за повече справедливост, равенство и човешки права за всички. Да предостави реална възможност на гражданите да подкрепят конкретна кауза.

Организатор на събитието е Сдружение „Самаряни“ в партньорство с Община Стара Загора, ССИК „Различният поглед“, Фондация „Земя завинаги“, Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram