На Празника на розата Казанлък получи обещания за 22 млн. лв.

112-я по ред Фестивал на розата се проведе в Казанлък. Всяка година в началото на месец юни града оживява, за да се поклони на божествената красота на своето цвете. Тържествата събират стотици хиляди туристи от страната и чужбина. Традиционно Празникът започна с ритуалите розобер и розоварене в розовите масиви на града. Туристите имаха възможността да се запознаят с традициите по прибирането и преработката на розов цвят. Кулминацията на празника бе шествието по централния булевард, предвождано от Царица Роза 2015 Цветелина Иванова и нейните подгласнички, а долината се огласи от песни, танци и празнично настроение. Специален гост на фестивала бе Президентът -Росен Плевнелиев. В Казанлък Държавния глава и генералният директор на БТА-Максим Минчев откриха нов Пресклуб на агенцията в града.

„Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към жителите и гостите на Казанлък, където взе участие в заключителните тържества за Празника на розата в подбалканския град. Президентът, представители на местните власти, министри и стотици граждани наблюдаваха традиционното шествие по случай празника.

В словото си президентът припомни, че в България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло. Страната ни разполага също така с природни и климатични дадености, които гарантират уникални условия за отглеждане на маслодайната роза, а българското розово масло е вписано като Защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

Президентът Плевнелиев изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като „регионална политика  действие“. Държавният глава приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Близо 22 млн. лв. инвестиции ще бъдат вложени в община Казанлък за доизграждане и изграждане на градска среда, градски транспорт, образователна и социална инфраструктура. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Празникът на розата е уникална възможност да покажем географския център и розовата столица на България – Казанлък и Казанлъшката долина“, заяви Лиляна Павлова.

След 35 години несправедливост Музеят на розата, който бе експониран в мазе, ще има вече своята сграда и инфраструктура, за което правителството отпуснало 1.3 млн. лв., каза министърът.  Лично министър-председателят Бойко Борисов е настоял решението за осигуряването на първия транш от средствата да бъде взето още на 3 юни, обясни тя.

В петък пък било решено оперативната програма „Регионално развитие“ 2007-2013
г. да отпусне на Казанлък ще бъдат предоставени почти 1 млн. лв. за довършване благоустрояването на града  Преди месеци открихме обновените паркове „Розариума“ и „Тюлбето“, припомни Павлова и обясни, че с допълнителните средства ще могат да бъдат обновени още няколко парка и междублокови пространства.

По новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. община Казанлък ще може самостоятелно да избира проектите за града, като ще може реализира да инвестиции за почти 20 млн. лв. в градска среда и градски транспорт, образователна, социална и културна инфраструктура.

Земеделският министър Десислава Танева също се прояви като добър вестоносец и обяви, че за първи път от тази година в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони традиционните български сортове маслодайна роза ще получат допълнителна подкрепа от 100 лв. на декар. Ще имат възможнот и за допълнителни средства за развитие на традиционни български сортове. По думите й вече има подадени заявление и за създаване на нови насаждения с маслодайни рози по мярката за нвестиции в земеделски стопанства, чийто срок за прием на проекти изтича в понеделник – 8 юни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram