Мая празнува имен ден на 1 май

Мая носи името на месец май, на латински Майус – месец на богинята Майа, дъщеря на Атлас и майка на Меркурий – вестителя на боговете, бог на търговията, красноречието и хитростта.
В древноримската митология Мая е богинята-покровителка на земята. Принасяли ѝ жертви на 1 май и оттук дошло името на месец май в римския календар.
В древногръцката митология Мая е най-голямата от Плеядите, като тя е най-възрастната, най-красивата и най-срамежливата.
Нашият народ нарича месец май още „тревен“ – това е старото славянско име на този месец, буквално „тревен месец“; месец, през който пониква тревата.
Прабългарите наричали този месец Вечем. Има и други източници, които назовават месец май с името Сретен и твърдят, че така са го наричали прабългарите.
Според народния календар „Дъждовен май е плодородие безкрай“. Ако през месеца често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, поверията са за суша. А ако на Гергьовден вали дъжд, лятото обещава да е сухо, но реколтата – богата.
В Япония се говори за т.нар. „майско боледуване“ – боледуване, типично за учениците и работниците, които започват да чувстват умора от ученето или работата. Причината за това изтощение е японският обичай учебната и отчетна година да се започват на 1 април.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram