Честит Ден на труда!

На 1 май ежегодно се отбелязва Денят на труда и на международната работническа солидарност. Много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите. Това е и ден на международното работническо движение и на левите движения.
В България Първи май е Празник на Конфедерацията на независимите синдикати и Празник на в. „Дума“ и на левия печат.560516014214_01

Началото на Деня на труда се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръскват протестиращите, раняват около 200 души и убиват 4 души. Следват протести срещу полицейското насилие.
През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май навсякъде, където е възможно, без негативни последици за работниците.1vi-mai

Първият опит за честване на Първи май в България е от Типографското дружество през 1890 г. Начало на отбелязването на празника слагат първомайските манифестации през 1893 г. в София, Пловдив и Видин.
Обявен е за официален празник през 1939 г.
От 1945 г. Първи май се отбелязва с мащабни манифестации из цялата страна.
От 1989 г. продължава да е официален и неработен ден, без държавната власт да се ангажира с организиране на масови прояви. Чествания се организират от КНСБ и от Българската социалистическа партия.
Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник в редица държави като: Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и други.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram