„Казанлък в картини“ в предколедната изложба на галерията

Градът, какъвто го знаем от спомените на стари казанлъчани, от стари илюстрирани пътеписи, от картички и календари.  Казанлък в картини – това е поредна осъществена идея на Художествена галерия – Казанлък, предоставена като коледен подарък на града и хората му.

Това не е изложба само на казанлъшки художници, това е изложба на художници, рисували Казанлък. Повече от един век е времето, запечатано в картините на Радомир Мандов, Станьо Стаматов, Ганьо Иванов, Данаил Аврамов, Кольо Колев, Иван Милев, Константин Трингов, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Йордан Кърков, Теню Пиндарев, Петър Дочев, Надежда Кънчева, Милчо Христов, Стефанка Стойчева, Веско Радулов или в общо извадените над 40 живописни картини. Старият Казанлък оживява – от най-старата къща в Казанлък, рисувана от Константин Трингов в началото на 20 век, през последната циганска къща /за онова време!/, и съществуващите и днес Бозуково кафене, читалище Искра с поглед откъм градината, центъра, Царската чешма, улица Митоолу, старата Община, пазарния ден с цялата му пъстрота и колорит, преминаващи магарешки каручки, чаршията с кафенета, бръснарници и дюкяни, обущарската улица и Мезгяха /място около днешния ДНА/, старите турски складове, Зеления мост /наричан „Мехкеме кюпрюси“-т.е.“мост до съдилището“/, Куленската махала /присъстваща най-много в картините на казанлъшките художници/, улица „Мирска” с пространството пред църквата Св.Пр.Илия и Бозвелиевата къща, Старата река, Тракийска гробница, улички, стари кирпичени къщи, еркерни прозорчета, дървени капаци и чардаци, сокаци, кьошета и потайни казанлъшки дворчета с осветени от слънцето саксии с мушката, лъчисти крайградски пейзажи, зимата, настанена насред площада и в крайните махали, светещи в ясния зимен въздух, пейзажи от околностите под хълма Тюлбето… техният едновремешен вид предизвиква уюта, в който са пребивавали нашите предци. Топлата атмосфера на малкото подбалканско градче. После идва обликът на града от 70-те, 80-те години. Лицето на града, което се променя в едно обърнато време, обратно на човешкото – от старостта върви към своето подмладяване. До днес.

Повечето картини са дарени от авторите им на Галерията. Да си припомним днес, в дните преди Коледа, че даряването на красота чрез изкуството е сред от най-човешките актове на доброто.

Изложбата „Казанлък в картини” се открива на 13 декември 2016, вторник, от 17.30 часа и ще остане в залата за временни изложби до 15 януари 2017 година.

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram