На Св. Спиридон празнуват занаятчиите

На 12-ти декември църквата почита Св. Спиридон, епископ Тримитунски Чудотворец, покровител на занаятчиите. Затова денят е Празник на занаятите – на керемидарите, тухларите, грънчарите, обущарите, терзиите, казанджиите, бакърджиитге, плетачите, тъкачите, кошничарите.

Именици са: Спиридон, Спиро.           

Свети Спиридон, епископ Тримитунтски чудотворец е роден на о. Кипър. Той е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Поставен е за епископ в гр. Тримитунт. Изобразяват го като старец с дълга брада.

Хранел бедни и сираци, приемал много странници в дома си, лекувал болни.

Излекувал император Констанций II от тежка болест

В живота си  сторил много добри дела за християнската вяра, за да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил.

Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия ѝ край излязъл огън, от другия потекла вода. Затова особена почит му оказват керемидарите и тухларите.

Народът разказва, че Св. Спиридон бил кондурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram