Живко Тодоров: Най-голямата награда за мен са постигнатите резултати

Тазгодишното издание на надпреварата „Кмет на годината“ отличи градоначалниците на Стара Загора – Живко Тодоров, Панагюрище – Никола Белишки и на Сливница – Васко Стоилков. Те развиваха паралелно успешна политика във всички направления и хиляди граждани показаха подкрепата си към тях, като гласуваха в специалната платформа на конкурса. Веднага след награждаването разговаряме с един от най-обичаните кметове – победителят в категорията за големи общини Живко Тодоров, който разкри пред Kmeta.bg тайната успеха си.

– Г-н Тодоров, вие станахте „Кмет на годината“ за 2015 г. в категорията за голема община. Споделете как се печели доверието на хората?

– Тази награда е резултат от много работа и увереност. Силите ми бяха насочени изцяло към това да направя живота на хората по-добър. Това, което ми харесва в кметската работа е, че се виждат конкретни резултати. Така човек може да се чувства много по-полезен, отколкото ако е в парламента, където един депутат е част от огромен екип и той не може да види пряко резултатите от своята работа. За един млад и амбициозен човек е много по-важно да работи активно за града си.

– Кой са най-големите ви постижения за последните четири години?

– Много от заслугите дължа на моя екип. Стара Загора се развива много добре и моята гордост е, че младите хора остават в града си. Повечето български градове в провинцията са изправени пред демографския срив. Затова трябва да бъдат създадени работни места, условия за отглеждане на деца и добра инфраструктура за младите, които да останат да живеят в родните си градове. Това за мен е най-важното, защото е крайна цел. Проектите, по които работихме, бяха много и зад тях седи екипната работа. В края на мандата си виждам, че има надежда в хората и те вярват в бъдещето на Стара Загора.

За последните години имаме изградени много обекти и центрове за настаняване от семеен тип, имаме социални детски градини. Направихме много и за развитието на спорта в града – стадион „Берое“ е в отлично състояние, изградихме нова спортна зала, възстановихме състезанието „Писта Стара Загора“. Инвестирахме в масовия спорт, като изградихме много детски и фитнес площадки, изграден бе и нов парк. Работи се по изграждането и обновяването на тротоари, улици, междублокови пространства – направихме много и продължаваме в тази посока.

В сферата на транспорта успяхме да привлечем сериозни инвестиции. Те ни позволяват да обновим изцяло тролейбусния и автобусен транспорт, да реновираме контактната мрежа, спирките – така изграждаме цялостна и модерна телематика. Финансирането по проекта е за около 30 млн. лв.

– Как успяхте да привлечете инвеститори в Стара Загора?

– Един от най-силните инструменти за успешното развитие на една община е европейското финансиране. В нашия град то е приоритет, защото с него идват свежите пари, които се отпускат безвъзмездно и променят с бързи темпове визията на града. Инвестираме в образование, спортна инфраструктура и туризъм в дългосрочен план. Привличаме компании, които да насочат дейността си в нашия град и да създадат нови работни места за хората. Смятам, че и с това се справихме успешно. До момента са усвоени около 300 млн. лева по проекти, които отидоха директно в инфраструктурата, образованието и културата. Затова градът ни направи огромен скок от мястото, на което бе преди четири години.

– Вие ще се кандидатирате за следващ мандат. Кои ще бъдат приоритетите в управлението ви?

– Имам амбицията да продължа започнатите проекти до края на годината, а планът, който подготвяме до 2020 година ще изравни Стара Загора с напредналите европейски градове. Моят съвет към колегите ми е да бъдат всеотдайни и да работят съвестно и открито, а наградата идва, когато видят постигнатите резултати.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram