Днес, 29.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Министерството на културата отпусна 15 млн. и 150 хил. /стари/ лева за паметниците на културата в община Казанлък. Общо за страната бяха отпуснати 250 млн. лева.

1999 – Гост в студиото в предаването „Нощем по покривите“ на Мария Стефанова бе певецът Васил Найденов: „Като малък не съм бил по покривите, не съм бил щур, но като Стоянка Мутафова, съм летял насън“. Той акцентира на авторските правни норми и възпитанието на хората: „Аз не искам пари, а едно „Може ли?“. Не обичам първосигналните хора. Тук е ролята на музиката и изкуството“.

1999 – Гост в предаването „Нощем по покривите“ бе и казанлъшкият поет Румен Денев, който лаконично отговаряше на зададените му въпроси, сред които: „Любимо стихотворение?“ – „Нямам“. „Изкушения от славата?“ – „Нямам опит със славата“.

2000 – Агенцията за чуждестранна помощ разпредели за социалните домове, детските заведения и училищата в община Казанлък 1 тон и половина зрял боб.

2000 – Най-силната ни спринтьорка Петя Пендарева завоюва сребърен медал на турнира в Кьонинг, Германия, на 100 метра гладко бягане.

2001 – Заради завишени телефонни сметки на училището директорът на дирекция „Образование“ Йълдъз Црънкова не изплати юлските заплати на персонала на СОУ „Екзарх Антим Първи“.

2001 – За седми пореден път Казанлък посрещна колоездачите на тима на „Лада“, Самара, за подготовка тук.

2001 – Живеещите в столицата казанлъчани учредиха Инициативен комитет с председател проф. Генчо Начев за издигане на кандидатурата на Петър Стоянов за втори мандат.

2001 – Първокласниците за учебната 2001-2002 г. в община Казанлък бяха 509, с 39 по-малко от предходната учебна година и със 113 по-малко в сравнение с учебната 1999-2000 г.

2002 – Инициативен комитет от стари казанлъчани излезе с открито писмо с идеята за възстановяването на градския духов оркестър.

2003 – Директорът на издателство „Захари Стоянов“ Иван Гранитски и още над 50 интелектуалци – емблематични фигури на българската духовност, сред които Антон Дончев, Маргарита Петкова, Венцислав Кисьов, пристигнаха в Казанлък и обявиха подкрепата си за кандидатурата на Иван Дочев за кмет на община Казанлък.

2007 – Арии от „Травиата“, „Риголето“, „Трубадур“, „Сивилският бръснар“, „Норма“, „Кармен“ и „Набуко“  представиха в Казанлък 40-мата хористи от италианския хор „Жоксен де пре“, гостуващ по покана на казанлъшкия хор „Петко Стайнов“. 

2008 – С връчване на наградата в памет на проф. Александър Фол официално бяха открити третите поред Дни на тракийската култура в Казанлък. Носителят на голямата награда за научен принос в популяризирането на тракийското наследство в община Казанлък бе проф. Людмил Гетов, откривател на Мъглижката гробница и бивш директор на ИМ „Искра“. 

 2008 – В продължение на два дни Казанлък бе домакин на Международната научна конференция „Проблеми и развитие на тракийската култура” с участието на учени-траколози и археолози от България, Румъния, Турция, Гърция.

2008 – За трета поредна година Община Казанлък бе домакин на национален пленер за детска рисунка “Тракийското наследство в Долината на тракийските царе”.

2008 – По покана на хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“ концерт в музей-галерията в Казанлък изнесе италианският хор „Чикано“ от гр. Чикано, близо до Рим. Хорът е създаден през 1990 г. и бе обиколил целия свят.

2010 – Децата от школата на „Розова долина” се завърнаха от Приморско с множество престижни отличия и индивидуални призове. Възпитаниците на Антим Паральов след Купата на Кмета на Стара Загора и Купа ”Кока-кола” допълниха към витрината на стадион”Севтополис” и купите от поредното издание на Международния турнир ”Нептун 2010”. С шампионска и вицешампионска купа бяха родените през 1997 и 1998 г.

2011 – Снимка от Празника на розата,2011 бе станала причина бебето Василена да бъде избрано за рекламно лице на една от най-големите японски компании – производители на кисело мляко. Майката Дана, от Брезник, помолила Царица Роза да позира заедно с дъщеричката ѝ, облечена в розова рокличка и с розово венче на главата. Чужденците наобиколили Царицата и детето и извадили фотоапаратите. Само за секунди бебето бе станало център на внимание, а на следващия ден снимката му обиколи вестниците. А японците го избраха за рекламно лице.
2012  – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова поздрави лично европейския шампион по шах Цветан Стоянов, който спечели златен медал в най-малката възрастова група на Европейското състезание по шахмат за момчета и момичета в Прага. Преди това талантливият шахматист спечели първо място при децата до 12 години на провелия се в Ловеч Открит турнир по ускорен шах в конкуренцията на общо 80 участници в различни възрасти.

2012 – Тракийски стан гостува на Казанлък за Празниците на тракийската култура. Няколко шатри  бяха разположени до стадион „Севтополис”, където момчетата и момичетата от школата на „Багатур” демонстрираха бойните умения на траките. Конна езда, стрелба с лък и копие, древни ритуали и обреди показваха на децата и техните родители от „Багатур”.

2013 – След решение на Общинския съвет за закупуването на две туристически влакчета, атрактивните возила с капацитет от по 14 души, пристигнаха в Казанлък. Електромобилите бяха произведени в Китай, носеха марката „Eagle“ – озн. орел.

2013 – Излезе от печат 6-ата книга, плод на 10-годишен труд, на казанлъшкия писател и журналист Данаил Парнаров „Казанлъшки приписки“, припомняща знакови събития от историята на града.

2014 – Доц. д-р Георги Нехризов от БАН стана носител на наградата „Александър Фол“. Наградата се дава на учени с принос в проучванията на тракийската култура. До момента носители на отличието бяха шестима учени-траколози и археолози: д-р Георги Китов, който със своята експедиция ТЕМП направи епохални открития в Долината, ст.н.с. Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова. 

2014 – В научната конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“ в Казанлък участваха и двама италиански учени – д-р Консуело Манетта и Джан Пауло Лульо от Университета „Тор Фергатта” в Рим. Темата на техния доклад бе „Нови данни за архитектурата и стенописите в саркофаговидната камера в могила Оструша“.

2014 – Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и Националният военноисторически музей представиха съвместна изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка”. Изложбата бе посветена на годишнината на монумента и представи уникални експонати, автентични фотографии и документи от историята на паметника и за значимостта му в българската история.

2015 – Носител на ежегодната награда на името на професор Александър Фол за годината бе доц. д-р Камен Димитров. Статуетката „Орфей“ му бе връчена при откриването на Празниците в Долината на тракийските царе за заслугите му в областта на тракийския бит и култура. Наградата на името на професор Фол бе учредена 10 години по-рано. Пръв неин носител е покойният д-р Георги Китов.                                               

2015 – На амфитеатралната сцена в близост до Казанлъшката тракийска гробница бе представена книгата, луксозно двуезично издание, на Диана Димитрова от НАИМ при БАН – „Гробницата на цар Севт III в могила Голяма косматка”. Авторката е участник в археологическите проучвания и заместник-ръководител в екипа на доц. д-р Георги Китов, който разкри монументалното съоръжение през есента на 2004 г.

2015 – Официално бяха открити обновената музейна зала – Лапидариум и обособеният кът за работа с деца при ИМ „Искра“. Придобивките станаха  факт вследствие на реализиран проект на ИМ “Искра” по Програма за опазване на археологическите обекти, реставрация на артефакти, развитие на музейните експозиции и инфраструктура на Американски научен център – София. Общата стойност на проекта бе 50 000 долара, от които 41 500 долара бяха осигурени от Американския научен център – София, а останалите 8 500 долара бяха съфинансиране от музея.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram