Днес, 27.03.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В Деня на театъра – 27 март, актрисата Мариана Вълкова, водеща в радио „Вис виталис“, представи на аудиторията първия професионален актьор в Казанлък – Георги Антов, на 50 години.

1996 – В интервю на Венета Попова за „Вис виталис“ актьорът Асен Кисимов сподели, че е бил изключително щастлив от оказаната му чест да открие на 15 септември с. г. училище „Чудомир“ в Казанлък и да основе фонд на училището. През 1995 г. Кисимов откри Чудомировите празници в града. Тогава той празнува 60-годишен юбилей и представи на публиката, заедно с композитора Бенедикт Молхов, спектакъла „Чудото Чудомир“.

1998 – С 200 млн. /стари/ лева приходи падна общинският бюджет в Казанлък заради отменения от Конституционния съд Закон за патентния данък.

1998 – „Живеем в хаос, не мога да се преборя с проблемите си“, сподели в интервю по повод филма „Испанска муха“ на екрана на кино „Искра“ в Казанлък режисьорът Керан Коларов.

1999 – По радио „Вис виталис“ бе представен брой №1 на в. „Щурец“ – издание на учениците от ОУ „Никола Вапцаров“ в Казанлък.

1999 – С моноспектакъла на Руси Чанев „Швейк“ в Казанлък бе отбелязан Международният ден на театъра – 27 март.

2000 – В рамките на Чудомировите празници в галерия „Рувел“ бе открита изложба на казанлъшки художници „Предчувствие за пролет“.

2000 – В Деня на театъра в Казанлък бе играна постановката на Младежки театър – София „Свят на сводници и проститутки“ от Ингмар Бергман.

2001 – По случай 100-годишнината на Художествената галерия в Казанлък бе открита изложбата „Апостроф срещу забравата: Станьо Стаматов“.

2001 – Гост в студиото на „Вис виталис“ в Деня на театъра – 27 март, бе Васил Самарски – директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. Темата бе: „Как се прави театър в днешно време“.

2001 – Кристалина Вълчева, гл. редактор на първия в Казанлък електронен вестник „Бизнес панорама“, наследник на книжния вариант, представи в интервю за радиото екипа и задачите на изданието.

2002 – В Деня на театъра в студиото гостува Васил Самарски – директор на театър „Любомир Кабакчиев“, по повод премиерата на спектакъла „Кой изяде Джеймс Кук?“, която се състоя същата вечер.

2002 – 35 театрални плаката бяха показани в Художествената галерия в Казанлък като част от театралния фестивал „Комедийният хит на сезона“ в рамките на Чудомировите празници.

2002 – Недостатъчни в този момент се оказаха и новите 2200 контейнера в общината, доставени от фирма „Нелсен Еко“ в края на 2001 и началото на 2002 г.

2002 – Един златен, един сребърен и два бронзови медала завоюва Таекуондо-клуб „Кентавър“ – Казанлък от участието си в турнира „Кюстендилска пролет“.

2003 – Изложба – черно-бяла и цветна фотография, на казанлъшкия фотограф-художник Бедрос Азинян от Казанлък бе открита в столичната зала „Средец“ по инициатива на Министерството на културата.

2003 – В Деня на театъра гост на радио „Вис виталис“ бе Красимира Филипова – директор на Националния център за театър към Министерството на културата, консултант на Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък. Темата бе: „Елитарно изкуство ли е театърът?“.

2003 – В рубриката на радио „Вис виталис“ „Гражданите питат“ кметът на с. Енина Боньо Мирчев бе гост в студиото и отговаряше на въпросите на своите съграждани, свързани с чистотата в населеното място.

2003 – Проф. Никола Георгиев бе гост в студиото на радиото – разговорът бе по теми, свързани с комерсиалната литература, нобелистите, разбираемостта в изкуството.

2004 – В рамките на третия театрален фестивал „Комедийният хит на сезона“, извън конкурсната програма“, се състоя премиерата на моноспектакъла на актрисата от Театър „Л. Кабакчиев“ Стефка Едрева, по случай 30-годишната й творческа дейност, „Една добра жена в една лоша зима“, реж. Росица Обрешкова.

2005 – Гриша Трифонов бе поетът с китара, който получи отличието на радио „Вис виталис“ и Фондация „Чудомир“ за участието му в Първия национален фестивал „Днешните бардове“. Трифонов получи уникална статуетка, изработена от казанлъшкия скулптор Спас Мавров и парична награда. Семейният дует Живка Иванова и Иван Ненков получиха наградата на Община Казанлък. Пламен Василев от вокална група „Искрица“ към НЧ „Искра“ спечели отличието за млад изпълнител. Пламен Ставрев стана фаворитът на Националния център за музика и танц към Министерство на културата и туризма. 32-ма поети с китари се включиха в Първия национален фестивал „Днешните бардове“, който се проведе в Казанлък в рамките на Чудомирови празници,2005.

2007 – Председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев представи в Казанлък белетристичната си книга “Фарът, пазачът и вятърът”. Проявата бе включена в програмата  на Чудомирови празници,2007.

2008 – Камен Донев представи в Казанлък, в рамките на Чудомировите празници, своя хитов авторски моноспектакъл “Възгледите на един учител за народното творчество”. В интервю за «Вис виталис» актьорът сподели, че спектакълът е «една самоирония, насочена към българското общество и финал на тъжната равносметка в ежедневието ни». Камен Донев бе едновременно автор, актьор, драматург и режисьор на пиесата. Това му бе коствало 4 месеца упорити репетиции с хореографа на държавния ансамбъл „Филип Кутев” Ивайло Иванов и над 100 прослушани народни песни. „Темата, представена с малко хумор и много автентичност, е преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората”, обясни своята идея авторът.

2008 – В Казанлък бе открито Психиатрично отделение към казанлъшката Многопрофилна болница за активно лечение. За изграждането му бяха инвестирани  близо 132 хил. евро, съобщи в интервю за радиото д-р Христо Христов, директор на болницата. Отделението, ръководено от д-р Георги Кръстев, бе едно от най-модерните в страната, разполагаше с 12 легла.

2009 -– В залата на ЛХМ „Чудомир“ 34-годишната казанлъшка поетеса, адвокатката Гергана Атанасова, представи своята стихосбирка „Ковачът на слънцето”.

2009 – По повод Международния ден на театъра близки и познати на актьора и режисьор Жоро Николов се събраха в Енина да си спомнят за него. Своите спомени сподели и синът на Жоро Николов – Никола. Жоро Николов бе ръководител на някогашната сатирична самодейна трупа в Казанлък. Режисирал е и постановки, една от които е „Пунтовете“ – драматизация по разкази на Чудомир и одобрена от самия Димитър Чорбаджийски за представяне пред широката публика.

2012 – Комедийното предаване „Комиците” засне епизод за своята поредица в Казанлък – с цел да се популяризира Чудомир в национален мащаб. В шоуто се включиха продуцентът Евтим Милошев  и Росен Петров – с изказвания, насочени основно към съхраняване на българщината и националното самочувствие.

2012 – Официално бе открита фотоизложбата „Човекът до мен”, която се организира в рамките на Чудомирови празници за 5-ти пореден път. 1008 фотоса бяха изпратени за конкурса, от които 5-членно жури селектира 40. Победител през 2012-та година стана Веселин Малинов от София.

2012 – Инициативен комитет в Казанлък от колеги, приятели и поддръжници  на делото на Петко Влаев организираха поредица от събития, с които бе отбелязана 100-годишнината от неговото рождение. В  ИК бяха Георги Захариев, Минчо Йовчев, Стефан Дамянов, Ангел Попов, Любомир Дянков, Тончо Чакъров, Росен Георгиев, Иван Гороломов, Янка Найденова, Неделчо Братоев и др. В рамките на честванията бе организирана кръгла маса на тема „Заслугата на Петко Влаев в развитието на Казанлък и Казанлъшкия край”. Бе издадена и документална книга за Влаев с автор Веселин Стоянов.

2013 – Казанлъчанинът Петър Петров, студент втори курс в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, бе удостоен с едногодишна стипендия за отличен успех от Съюза на артистите в България. Стипендията той получи по време на церемонията по връчването на наградите “Икар“,2013 в Народния театър „Иван Вазов”. Петър Петров е възпитаник на Мая Стоянова, ръководител на Младежката театрална студия на НЧ „Искра“.

2013 – Над 1320, от 70 български града, бяха участниците в Националния конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци”. Селектираните творби бяха подредени във фоайето на Военния клуб в Казанлък, където бе и награждаването на отличените 99 участници от цялата страна.

2013 – Десислава Игнатова от София получи голямата награда в националния конкурс „Човекът до мен“, който се проведе за шеста година в рамките на Чудомировите празници в Казанлък. Фотографката бе отличена за снимката й „Това е животът“. Журито, председателствано от фотограф-художника Бедрос Азинян, присъди за първи път и специална награда, осигурена от Ротари клуб – Казанлък в размер на 1000 лева, на Николай Семков.

2013 – Специален 30-минутен филм направи и излъчи  БНТ-„Свят“ за географския център на България и столица на Долината на розите и тракийските царе – Казанлък. Филмът на режисьора Константин Младенов, оператора Александър Радоев и изпълнителния продуцент Стела Стойкова, представи града пред света в предаването „Опознай България“.

2015 –Проектът „Долината на розите и тракийските царе“ бе представен на едно от най-големите международни туристически изложения за руския пазар „Интурмаркет” в Москва. По-рано през м. март проектът бе представен и на ITB Берлин – най-голямата туристическа борса в света.

2015 – В този ден почина един от най-популярните художници-тубисти в България Никола Заров, известен с платната си, изобразяващи живота на каракачаните. Заров сам разказваше за себе си, че е роден в каракачанска колиба в карловския Балкан през 1931 г. Учи в Художествената академия при проф. Илия Петров, специализирал е в Суриковската Московска академия, където получава златен медал. През 1976 г. е награден като преподавател в Художествената гимназия – Казанлък с орден „Св. Климент Охридски“. Има над 20 изложби в Казанлък. Показвал е платната си и в Москва, Атина, Щип.

2017 –  Четири политически сили минаха 4% бариера в Старозагорски регион на парламентарните избори за 44-то Народно събрание. Първите две ГЕРБ и БСП са с 3.5% разлика. ВОЛЯ не събра достатъчно вот.

2018 – Избраният от старозагорски регион бизнесмен, вече бивш собственик на кабелни телевизионни и интернет мрежи, Борис Кърчев се е отървал директно от едно дружество, а после и косвено от друго, стоварвайки ги на мъж, който освен че е почти безимотен, но е и със 60% нетрудоспособност.Схемата е класика. Тя работи успешно до края на миналата 2017г., когато с промени в Търговския регистър се стопира практиката фирми със задължения да бъдат прехвърляни на безимотни и неграмотни хора. Депутатът Борис Кърчев преди да гласува за спирането на тази схема като народен представител, се възползва максимално от нея като бизнесмен. Първо, през септември 2016г. Борис Кърчев и неговите съдружници – Бойко Байчев и Ирина Колева, собственици на дружеството „КТВ“, което разпространява тв и интернет сигнал в Гълъбово, прехвърлят дяловете си на Динко Динев. Той отглежда овце в старозагорско село.

2018 – Награда по случай 60-годишен юбилей и спортни заслуги получи казанлъшкият треньор по свободна борба Христомир Бояджиев. Той бе награден с плакет, като заслужил треньор, по време на престижния международен турнир по борба „Дан Колов – Никола Петров“ от 22 до 25 март в София.

2018 – 13-годишен е стрелецът, произведе изстрели от балкона на апартамент на четвъртия етаж на блок на ул.“Стара планина“ в Казанлък. Шестокласникът се прицелил в прозореца на фургон, намиращ се в съседна на блока зона на строеж на жилищна кооперация. Във фургона по това време имало петима човека, всички те работници на обекта. Няма ранени хора по чиста случайност.

2020 – Ромската махала в Казанлък освен с бетонирани изходи на ограждащата стена, беше барикадирана и с бетонови стопери. Улицата зад блок „Кармен“ е затворена.

2021 – Жилищен блок и квартал бе свидетел на поредно човешко падение – възрастен бездомник, който скоро ще се озове на улицата. При това, психично болен, без да осъзнава какво върши. Тази история разказа в социалната мрежа Петко Събчев. Знаят я и неговите съкварталци. Мъжът живее в стара кооперация на центъра на Казанлък, ул. „Христо Ботев“ 39. Служител на агенция за недвижими имоти в Казанлък се възползвал от неговото здравословно и психично състояние и обявил апартамента му за продан, като го оставя на улицата в безпомощно състояние. Община Казанлък се самосезира и подава жалба до отговорната за това институция. В продажбата е замесен и човек с неограничена власт, се твърди в сигнала. Дядото е от кротките, шизофреник, но не вреди на никому, разказаха ни от социалната служба. Издържа се от инвалидна пенсия, но наистина има риск да загуби дома си, а по случая тече разследване.

Ако остане на улицата, ще направим възможното да бъде настанен в институция, заявиха от „Социално подпомагане“. Останалото е работа на прокуратурата.

2023 – Мястото за отдих и пикник бе оформено в парк „Тюлбето“ в Казанлък. През почивните дни то бе облагородено, като на терена бяха посадени над 100 дръвчета и храсти. Оформена бе алея, сложена бе бетонна пейка с масичка. Идеята за облагородяване на мястото бе на дамите от Инър Уийл клуб Казанлък – Роза Алба. Теренът бе заравнен от Община Казанлък през седмицата, а през почивните дни дамите и приятели на клуба успяха да засадят дръвчета и храсти, да оформят алея пътеки и малък алпинеум.

2023 – Ученици от десетите класове на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ се включиха в отбелязването на Деня на гората. За втора поредна година те направиха почистване на защитената местност „Гората на Боряна“ край Казанлък, заедно със своите преподаватели Красимира Карагинева и Петя Тодорова.

2023 – Напусна земния свят още един творец, работил и оставил своята следа на сцената на Народно читалище „Искра“- Иван Бачуров – художествен ръководител на състав по „Художествено слово“.

2023 – Казанлъшко училище бе едно от 1 100 школа в цяла Европа, където писатели, общественици, културни дейци и ученици четоха откъси от любими европейски книги. СУ „Екзарх Антим I“ бе и едно от 246-те училища в България, където бяха припомнени текстове на писатели и поети, творили на Стария континент. Сред гостите беше казанлъшкият писател и журналист Петър Марчев, който представи на учениците откъси от свои книги. Общественият посредник Гинка Щерева избра да прочете фрагменти от „Алексис Зорбас“ на Никос Казандзакис, поетът Румен Денев чете свои стихове, а журналистката от Медийна група „Вис виталис“ Антония Драганова представи творчеството на казанлъшкия писател, журналист и непоправим приживе бохем Веселин Стоянов.

2023 – Председателят на Асоциацията на турските карикатуристи Метин Пекер и негови колеги бяха специални гости в поредното издание на „Училището за карикатура“ с Николай Фитков в ЛХМ „Чудомир“. В продължение на няколко часа възпитаници на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ имаха възможността да наблюдават демонстрации и техника, да се вдъхновяват и създават образи, повлияни от творчеството на Чудомир. Събитието бе част от Чудомирови празници 2023 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram