Днес, 16.02.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Казанлъшкият ансамбъл „Тракия“ с ръководители Мара Христозова представи репертоара си на живо в ефира на радио „Вис виталис“. Екипът на радиото направи подарък на ансамбъла – студийни записи на песните му.

1994 – В репортаж от кооперативния пазар в Казанлък гневни търговци се възмутиха от задължителното въвеждане на касови апарати, заявявайки: „Затрудняват ни. Скъпо е. Това ще се отрази на потребителите“.

1994 – В интервю за радиото д-р Васил Чолев от БНМП – Бърза и неотложна медицинска помощ, заяви, че базата е много лоша, а натоварването на персонала е изключително голямо – обслужват средно по 40-50 души на денонощие.

1998 – 100 молби за придобиване на собственост бяха подали към тази дата ползватели на земеделски земи – съгласно Закона за земеделските земи. 90 от тях бяха удовлетворени.

1999 – Четирима от членовете на казанлъшкото дружество на каракачаните, в което се изучаваше гръцки език, станаха студенти в Атинския университет.

2000 – Три часа, от 17 до 20 ч., продължи т. нар. „кметско“ предаване с водеща Деляна Бобева – за 100-те дни на кмета Стефан Дервишев и неговия екип. Интересът отстрана на слушателите бе изключително висок. Кметът отговори на всичките зададени му многобройни въпроси.

2002 – 52-годишният бизнесмен Белчо Милев бе избран за председател на казанлъшката структура на Българския демократичен съюз „Радикали“. Гост на учредяването бе Евгений Бакърджиев, председател на БДС-Радикали.

2002 – Масови спортно-туристически игри „Зима 2002“ бяха проведени на връх Бузлуджа по повод 100-годишнината от създаването на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък.

2005 – „30 от 133-мата кадрови военнослужещи, които ще се набират за Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък, ще бъдат жени“, съобщи бригаден генерал Венцислав Младенов – гост в предаването „Цялата истина“ на „Вис виталис“.

2006 – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране с председател  проф. Константин Шушулов глоби със 7 000 лева “Топлофикация“ ЕАД – Казанлък заради това, че на 23.12.2005 г. дружеството е спряло топлоподаването към своите потребители в гр. Казанлък.

2011 – С включени 12 песни на Владимир Висоцки излезе поредният албум на казанлъшката група за руски песни „Грамофон“. В интервю за радиото Георги Гарчов сподели, че 10 години по-рано именно Висоцки е бил причината 3-мата казанлъчани – той самият, Петьо Янкулов и Христо Софев, да създадат групата, която впоследствие стана една от любимите групи в България.

2011 – След дълги години прекъсване в Казанлък бе създаден Клуб по спортна стрелба „Севтополис”. Негов учредител бе майсторът на спорта Нели Йончева, която дойде от Търговище.

2011 – Приетият за 2011 г. бюджет на община Казанлък бе почти 33 милиона лева. Той бе окачествен като „доста свит“ – предстоеше покриването на натрупани задължения. Общинските съветници не приеха предложението на кмета Стефан Дамянов за продажба на знакови имоти – общинска собственост: теренът до стадион „Севтополис”, земи от кв. „Казанлъшки минерални бани” и др.

2016 – Двама братя пребиха до смърт майка си в Казанлък – Драмата сеслучила малко след полунощ днес. Двамата братя близнаци Николай и Захари, живеели с майка си Веселина на вторият етаж в блок на улица „Вожели“8. Не е ясна причината за побоя. Възрастната жена е била откарана в изключително тежко състояние в казанлъшката болница с множество черепно-мозъчни  контузии.

Жената е починала от травмите си.

Двамата братя са задържани от полицията.

2019 – Апартамент в жилищен блок на бул. „23-пехотен Шипченски полк“ се запали. При инцидента няма пострадали. Пожарът е избухнал малко преди 18ч. Пламъците тръгнали от апартамент на първия етаж. Сигналът е бил подаден от съсед, който се е прибирал и забелязал, че от апартамента излиза дим. Отзовалите се на мястото огнеборци гасили с противогази пожара и тъй като в жилището нямало никого се е наложило да разбият вратата. Все още се изясняват причините за пожара, но по всяка вероятност се касае за не добре обезопасен комин.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram