На добър час и успешна мисия на българските военни в Босна и Херцеговина! – Видео

С церемония в парк „Розариум“ днес тържествено бе изпратен българският военен контингент за участие в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ в Босна и Херцеговина. Основната му част е сформирана от 2 механизиран батальон на 61 механизирана бригада – Карлово. Командващият сухопътните войски ген.-майор Деян Дешков приветства военнослужещите, 113 души, които се отправят към своята мисия с дълг, поет от страната ни към ЕС. „Вашата истинска задача тепърва предстои. Не забравяйте, че въпросът не е само да изпълните задачата, която персонално ви е поставена. За да дадете нашия принос към населението там, вие представяте първо България, после българската армия и накрая себе си“, посочи генерал-майор Дешков.

На изпроводяк той подари иконата на Свети Георги, за да пази и закриля българските военни по време на тяхната мисия. Сертификати за готовност за участие в нея връчи бригадният генерал Христо Генецовски.

Приветствие отправи и кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя припомни историята и славата на 23 Пехотен Шипченски полк, като направи препратка с войната в Украйна, заради която загиват невинни хора. „Отечеството чака вие да го носите в сърцето си днес, така както го направи навремето 23 ПШП“, посочи Стоянова. „Бъдете уверени, че отечеството ви обича най-много“, допълни кметът на Казанлък, като пожела на военнослужещите здраве, успешна мисия и скорошно завръщане след 6 месеца.

За времето от 24 до 26.01.2023 г. в район Казанлък и УЦ „Тюлбе” на 61 механизирана бригада, комисия от Съвместното командване на силите беше извършена проверка и оценка на бойните способности на формированията за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“.

Под формата на ротно тактико – специално учение бяха тествани бойните способности и демонстрирани действия по охрана на обекти, водене на разузнаване и наблюдение и контрол на придвижването. Личният състав показа висока мотивация и професионализъм при изпълнение на задачите и заслужено получи оценка „Боеготов”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram