Днес, 13.11.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – От този ден управлението на община Казанлък пое БСП. За кмет на общината бе избран инж. Иван Гороломов.

1997 – Към тази дата собствените приходи на Община Казанлък бяха изпълнени на 85,5% спрямо годишния план.

1997 – По случай 90-я рожден ден на царицата-майка Йоанна в казанлъшкия храм „Св. Йоан Предтеча“ бе отслужен благодарствен молебен.

1997 – „Живот в песен“ – това бе заглавието на откритата в Художествената галерия в Казанлък изложба от фотоси на белгийския певец и кинематограф Жак Брел.

1998 – Жан Виденов гостува в казанлъшкото село Розово и се срещна със симпатизанти на БСП. Срещата бе организирана от „Открит форум“ и дискусионен клуб „Дружба“ – Казанлък.

1998 – С братоубийство осъмна Казанлък в този ден. Борис С. на 40 г. намушка с нож по-малкия си брат Митко, с което причини смъртта му. Няколко часа по-късно убиецът бе задържан.

2000 – 11 курса за обучение стартираха в Бюрото по труда – Казанлък за безработни граждани. Най-многобройни бяха желаещите за компютърно обучение и за помощник-готвачи.

2000 – Театър „Л. Кабакчиев“ представи благотворително пред децата от основното помощно училище „Димитър Андреев“ в Казанлък спектакъла „Веселите музиканти“.

2001 – В интервю за „Вис виталис“ Красимир Цанев информира за проведената за първи път в Казанлък Антиспин-кампания, организирана от Младежкия клуб на БЧК.

2001 – Школата по изкуствата „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра“ празнува 45 години от създаването си. Началото на празничните изяви със самостоятелен концерт поставиха младите акордеонисти от класа на Неделчо Димитров.

2001 – Гост в студиото на радиото бе Донка Карагитлиева, председател на Съюза на слепите в Казанлък, която очерта най-острите проблеми на незрящите хора, основно – липса на подходяща работа за тях.

2002 – Театър „Л. Кабакчиев“ изпрати съболезнователна телеграма до близките на починалия в този ден театрален режисьор и педагог от Пловдив Христо Церовски, който през 1999 г. възкреси на казанлъшка сцена „Пунтовете“ на Чудомир.

2003 – 102-ма синдикалисти от Казанлък, водени от председателя на РС на КНСБ Пенко Койнов, участваха в протестните действия в столицата, които бяха под надслов „Не на Бюджет,2004“.

2003 – Театроведката Калина Стефанова представи в Казанлък книгата си „На театър по света“. Книгата описва впечатления от театралните сцени по света и любопитни факти от историята на световния театър.

2004 – Величка Цветкова бе избрана за председател на общинската организация на партия „Демократи за силна България“. Гости на учредителното събрание бяха Иван Костов, Стефан Мазнев и Йордан Соколов.

2005 – Четвъртокласникът от Казанлък Никола Георгиев завоюва втора награда от Международния клавирен конкурс „Шуман – Брамс“ в Пловдив.

2006 – Стефка Ганчева, детска учителка в ДГ “Мечо Пух” в Казанлък, спечели индивидуален проект по програма „Сократ“, финансирана от Европейската комисия, с право и стипендия за участие в международен образователен стаж. Тя участва в международен работен форум във френския град Безансон. От 7 години Ганчева се занимаваше с ранно чуждоезиково обучение по френски език.

2007 – Рисунка на деца от Казанлък, възпитаници на школата по изобразително изкуство при ОДК „Св. Иван Рилски“ с ръководител Галя Иванова, бе сред първите три отличени в конкурс на представителството на ЕК у нас за борба с дискриминацията. Мария Николова, Румена Петрова, Вероника Пенева и Ивета Койчева изобразиха на своето платно земното кълбо, европейското знаме и хора от различни раси. Творбата им отпътува за Брюксел, за да се състезава в международния етап на конкурса.

2008 – 30-годишен юбилей отбеляза Детската млечна кухня в Казанлък. Кухнята обслужваше 4 филиала в града, 4 села и детското отделение в болницата. Предлаганата храна бе за 4 възрастови групи, една от които с избор на меню. В нея към момента бяха записани 450 деца.

2008 – Тиква-рекордьор видя репортер на радио „Вис виталис“ пред зеленчуков магазин на ул. „Стара планина”. Продавачите информираха, че тиквата е израсла на асма в казанлъшки двор на ул. „Струма“ 2, че е висока 1 м. и 10 см. и тежи малко над 40 килограма.

2009 – Към тази дата – Международният ден на слепите хора – 13 ноември, незрящите в региона наброяваха 216 души. Председателката на местния съюз Донка Карагитлиева за пореден път открои техните проблеми: опасната за незрящите инфраструктура, отдалечеността на здравната каса, липсата на бели бастуни и специални места за инвалиди на паркингите, странична номерация на автобусите. Най-голямата болка на незрящите ни съграждани бе продадената без тяхно знание земя от 16 дка, извоювана някога от композитора Петко Стайнов.

2009 – РПУ-Казанлък отчете, че за 9-те месеца на годината на територията, обслужвана от управлението, 14 души са загинали и 138 са били ранени при ПТП. Общо за областта бяха регистрирани 1806 ПТП, при които загиналите бяха 47, а ранените – 491 души. За град Казанлък статистиката бе 35 ПТП с 1 убит и 41 ранени за десетте месеца. Най-критични бяха бул. “Княз Ал. Батенберг”, ул. “Розова долина” и кръстовището на ул. “Банянска” с бул. “Ал. Батенберг”.

2012 – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова връчи наградите на Община Казанлък на отличените служители от РУ „Полиция“ и група „Охрана на обществения ред“ за постигнати високи резултати при осигуряване сигурността на гражданите, за опазване на обществения ред и за добро взаимодействие между местната власт и органите на МВР. Поводът бе професионалният празник на българската полиция. Наградените с таблети полицаи бяха: Пламен Фитков, Пламен Ноев, Христо Петков, Звезделин Русев, Йонко Коев, Красимир Танев и Слави Трифонов. За подкрепата, която оказва Община Казанлък в работата на органите на реда, кметът Галина Стоянова бе отличена с Почетен знак на Областна дирекция на МВР – Стара Загора, който й бе връчен от старши комисар Алекси Алексиев.

2012 – Читалище „Искра” поздрави с концерт представителите на Съюза на слепите хора. Поводът бе Международният ден на слепите хора и Световен ден на добрината – 13 ноември.

2012 – Изложба-акварел на именития български художник Вълко Гайдаров бе открита в този ден в Художествената галерия – Казанлък. Вълко Гайдаров е роден в Девин през 1937 г. Учи в Художествената академия в София в класа на проф. Ненко Балкански. През 1964 г. става директор на Художествената галерия – Смолян. Член е на СБХ. Негови творби са притежание на НХГ – София, ХГ – Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Кюстендил, Смолян и др., както и на частни колекции в Англия, Холандия, Кипър, САЩ, Япония, Германия и др.

2013 – Десетки казанлъчани се качиха на стрелбището в гарнизонния учебен център „Тюлбето”, част от базата на 61-ва Стрямска механизирана бригада, в рамките на кампанията „Отворени врати”. Желаещите имаха възможност да видят и стрелят с оръжие, което бе на въоръжение в БА. Те стреляха с пистолет „Макаров“, автомат „Калашников”, картечница и снайпер „Драгунов”. Денят на отворените врати бе част от проявите, с които бригадата отбеляза Празника на сухопътните войски 19-ти ноември. Датата се свързва с блестящата победа на младата българска войска при Сливница на 19 ноември 1885 г. по време на Сръбско-българската война.

2014 – Милена Колева стана новият административен ръководител на Районния съд, с решение на Висшия съдебен съвет. Колева бе с над 17-годишен стаж в съдебната система, от които 16 г. съдия в Районен съд – Стара Загора.

2014 – Военният министър Николай Ненчев изпрати групата военнослужещи от карловската 61-ва Стрямска бригада, заминаващи за Афганистан. Общо 110 души участваха в новата мисия. Групата включваше и военни инструктори, които да обучават афганистански бойци. Национален командир на контингента бе полковник Георги Маргитин от МО, а командир на взвода за охрана – капитан Марин Цаловски.

2015 – За два дни над 2 хиляди казанлъчани подкрепиха подписката за провеждане на национален референдум за промяна на политическата система. 6 бяха въпросите, формулирани от екипа на Слави Трифонов, под които се подписваха българите. Сред тях – намаляване броя на депутатите на 120, намаляване на партийните субсидии и др.

2016 – Членове на определени СИК от община Казанлък и Павел баня са натискани от местни политически фигури да подават сигнали до РИК срещу журналисти от Пресс ТВ. Информацията стигна светкавично до редакцията ни от източници, чиято анонимност ще запазим

2016 – Сагата продължава, цензура до дупка в Казанлък от властта – Властта, в лицето на секретаря на Община Казанлък, се яви в СИК 029 в Казанлък, повикана от зам.-председателя Савина Халваджиева, за да се разпореди, че нямаме право да снимаме преброяването на бюлетините. Нещо повече. Консултациите по телефона с представител на РИК, в лицето на г-жа Кършакова и самата местна Иванова, потърсени от зам.-председателката на комисията от ГЕРБ Савина Халваджиева, поставиха отново свободното слово и снимането на демократичния изборен процес под съмнение.

2019 – Татко, бъди герой! Чети с мен! – Под това мото между 11 и 17 ноември в цяла България ще се проведе “Седмица на бащата” 2019, посветена на четенето с татко.  Общинска библиотека „Искра“ отново се включва в отбелязването й.

2019 – Палестинският поет, писател и преводач Хайри Хамдан гостува в Казанлък – Своята поезия представя пред публика в Казанлък палестинецът Хайри Хамдан.  Последната му стихосбирка е озаглавена „Водните лилии на паметта“. Срещата с поета е беше в залата на ул. „Искра“ 4. Събитието организирана от Клуб на дейците на културата, Общинска библиотека „Искра“ и Община Казанлък.

2021 – В Казанлък пристигнаха машините, с които да се гласува на предсрочните парламентарни избори на следващия ден избори в града и в общината. Устройствата ще бъдат транспортирани до всички секции в Казанлъшко, където ще има машинен вот. Машините бяха опаковани в куфари, запечатани с пломба и обозначени с уникален стикер, за да не могат да се отварят преди утрешния изборен ден.

2021 – В 5.16 ч., в Районно управление на МВР-Казанлък бе получено съобщение, че в гр. Казанлък, в кв. „Изток, в близост до блок 8, е намерено тялото на мъж. Пристигналият на мястото екип на Спешна помощ установил, че той е починал. С извършване на оглед от разследващ полицай, по реда на чл. 212 ал.2 от НПК, е започнато досъдебно производство за настъпила смърт на 52-годишния В. К. в резултат от нанесени му тежки телесни увреждания – престъпление по чл.115 от Наказателния кодекс. Надзорът и ръководството на разследването се извършва от Окръжна прокуратура-Стара Загора. След провеждане на първоначалните неотложни действия по разследването и оперативно-издирвателни мероприятия, няколко часа по-късно, е установен извършителят на деянието – Х. М., на 55 г. На 13.11.2021 г. Х. М е привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс. Той е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Стара Загора да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Разследването по случая продължава.

2022 – Катастрофа с бус, превозващ деца, затвори временно Прохода на Републиката. Тежкият пътен инцидент стана малко след полунощ. По предварителни данни ремаркето на товарен автомобил с турска регистрация е поднесло, завъртяло се е и в него се е ударил пътнически бус, в който са пътували трима възрастни и шест деца. Пътниците от буса са откарани до болницата във Велико Търново. Водачът на камиона е в тежко състояние. Пробата му за алкохол е отрицателна проба. Жена е със счупен крака, а децата са добре. Леките автомобили бяха пренасочвани през Прохода Шипка, а товарните изчакваха на място. На местопроизшествието беше извършен оглед. Започнато е досъдебно производство. Към момента преминаването през Прохода на Републиката вече е възстановено.

2022 – „Фолксваген“ не спря на знак „STOP“ и удари преминаващо „Рено“. Инцидентът стана в ранния следобед на кръстовището между Крън и Хаджи Димитрово. Виновният водач пътувал откъм Хаджи Димитрово, но пропуснал да спре на знака преди да се включи в главния път Казанлък-Шипка. Така се натресъл в „Рено“ със софийска регистрация, движещо на север. Няма пострадали хора от инцидента, който е поредният в този участък заради пренебрегнат „STOP“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram