МО e дало поръчка за 11 млн. лв. на дружество, в което е съдружникът на съпругата на Тагарев

„Имаме съмнения за много жесток конфликт на интереси между семейството на министъра на отбраната Тодор Тагарев и поръчка, обявена от Министерството на отбраната (МО) още през октомври 2021 г., която е за доставка на безпилотни летателни системи „Терес-02“. Това заяви народният представител от „БСП“ проф. Румен Гечев на брифинг в парламента.

Една година и 10 месеца след обявяването на поръчката и само един месец, след като Тагарев поема поста министър на отбраната, за изпълнител на поръчката е избрано обединението „Български безпилотни летателни системи“.

Изпълнителен директор на една от фирмите в това обединение, „Телерис“ ООД, е съдружник със съпругата на Тагарев в друга фирма – „Проком“ ООД. А самият Тодор Тагарев все още фигурира като консултант на сайта на тази фирма.“,  заяви народният представител проф. Румен Гечев.

Той подчерта, че стойността на поръчката е около 11 млн. лв. и че има информация, че от кабинета на министъра на отбраната са се опитвали да оказват натиск върху дирекцията, свързана със сделката, за промяна на стойността на проекта.

„Тази информация е проверима и говори за много много остър конфликт на интереси на министър Тагарев, тъй като една огромна поръчка на българската армия отива в ръцете на хора, които са свързани с неговото семейство“, заяви проф. Гечев.

Проверка на Обективно.БГ показва, че обществената поръчка е обявена преди Тагарев да стане министър, като първоначално „Български безпилотни летателни системи“ е класирана на второ място. Дружеството обжалва решението на МО пред Комисията за защита на конкуренцията на 5 септември 2022 г.

Производството е с номер КЗК/592/2022 и е от 20 септември 2022 г. От публикуваното на сайта на КЗК се разбира, че обединението „Български безпилотни летателни системи“ оспорва решението на МО за избор на победител в частта му за обособена позиция 2 – „Придобиване на безпилотна летателна система клас „Малки“.

По тази позиция МО иска да купи две системи с по три безпилотни апарата във всяка.

МО е направило класирането изцяло по критерии „най-ниска цена” сред компаниите, които са допуснати до провеждане на преговори. По позиция 2 победител е израелската компания Innocon Innovative Controllers с оферта за 8 941 663,59 лв. без ДДС.

Обединението „Български безпилотни летателни системи“ се състои от двете български компании – „Телерис” ЕООД (компанията, в която е съдружникът на съпругата на Тагарев) и „Контракс” АД. То е било класирано второ по обособена позиция 2 с оферта за 8 949 868,00 лв. без ДДС или с 8204,41 лв. повече от израелската компания.

КЗК обаче се произнася в полза на „Български безпилотни литателни системи“ и отменя решението на МО. Така министерството обявява отново прицедура и този път избира „Български безпилотни летателни системи“, след като Тагарев вече е министър на отбраната.

Обществената поръчка

Основната задача на системата от клас „Малки” ще е предаване на информация, целеопределяне и целеуказване в хода на осъществяването на непосредствена и обща огнева поддръжка на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски.

Летателните апарати трябва да са с фиксирано крило, хоризонтално излитане, максимална маса до 150 kg., размах на крилото до 5 m., дължина до 5 m. и таван от минимум 4500 m. Апаратът трябва да може да предава видеокартина на отдалечение минимум 120 km от наземната станция при автономен полет, а на поне 50 km трябва да може да се управлява активно и да предава картина на земята. Задвижването трябва да се извършва от двигател с вътрешно горене.

Всеки безпилотен апарат трябва да е снабден с електро-оптична и инфрачервена камера, както и лазерен далекомер. Оптичното приближение трябва да е минимум 5 пъти. Освен това, на всяка система трябва да има по един радар със синтетична апертура със селекция на движещи се цели. Изисква се отделен полезен товар фотоапарат на стабилизирана платформа с възможности за правене на снимки с размери минимум 20 мегапиксела.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram