Днес, 11.10.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Димитър Цветков бе избран за председател на Регионалния учителски синдикат към КТ „Подкрепа“.

1996 – На фирмения празник на „Арсенал“ гостува певицата Стефка Берова. В интервю за „Вис виталис“ с нея разговаря Милена Гечева. „Липсваше ми Казанлък“, – каза певицата и разказа за творческата си кариера, която продължава повече от 30 години. „Ние с Марчинков сме първият дует в България“, – припомни Берова и призна: „И на него, и на дъщеря ми Косара им е трудно с мен“. На въпроса: Как да оцелеят хората на изкуството? отговорът на Стефка Берова бе: „С вяра. Щурците са нужни и през зимата“.

1998 – 41 бяха пациентите, настанени в инфекциозното отделение на общинската болница с диагноза хепатит тип А. Поради недостатъчния капацитет на отделението – 20 легла, болните бяха изпращани в Стара Загора. Лечението на заболяването траеше обикновено 21 дни.

1999 – От Движение „Гергьовден“ – Казанлък заявиха на пресконференция, че ще подобрят предизборния си плакат с бутилка Каберне-Совиньон и гроздова чепка вместо роза в устата на тъмния балкански субект. Идеята възникна след посещението на премиера Иван Костов в Казанлък, който на предизборна среща с граждани подчерта „жизненоважното“ значение на производството на виното Каберне-Совиньон в казанлъшкия регион. Премиерът или бе забравил, или не знаеше, че Казанлък се слави с маслодайната си роза, а не с виното.

2000 – Кметът Стефан Дервишев взе участие в националното честване в Пазарджик на Деня на българската община под мотото „Българската община между възрожденските традиции и европейските перспективи“.

2000 – В Казанлък бе представена книгата на богослова Ваклуш Толев „История на религиите“, който изнесе и беседа на тема „Присъствието на мъдростта в личния, социалния и планетарния живот“.

2001 – „Освен нормативната база, която определя нивото на управление, за нас е от особена важност връзката с гражданите, тяхната активна роля и прозрачността в работата на общинската администрация“, се казваше в поздравителното писмо до гражданите на община Казанлък, разпространено чрез медиите, на кмета Стефан Дервишев по повод 12 октомври – Денят на българската община.

2001 – Общинската организация на БСП – Казанлък прие план за провеждането на кандидат-президентската кампания в подкрепа на двойката Георги Първанов и Ангел Марин.

2001 – Управителят на фирма „Аркомат“ в Казанлък – Садат Малкоч, поясни, че причината за смъртта на работничката Ваня К., починала на работното си място, не е злополука, а здравословен проблем. В репортаж на „Вис виталис“ работничките във фирмата разказаха, че 600 души работят на 12-часови смени, че работят при лоши условия на труд и недостатъчна храна, че турският работодател има дава по 160 лв. заплати, че се работи по турския кодекс и са забранени синдикатите.

2001 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе Иван Гороломов – зам.-председател на ОбС на БСП – Казанлък, общински съветник. В Паметната книга на радиото той написа: „Нека „Вис виталис да бъде все така гласът на гражданите на общината!“.

2002 – Официална делегация от Япония пристигна в този ден в Казанлък по повод провеждащите се у нас 13-и Дни на японската култура в България. Ръководството на делегацията посети „Арсенал“ АД и се срещна с кмета Стефан Дервишев. Пред казанлъшката публика фамилният театър „Ошима Ноугаку“ представи на следващия ден древния театрален жанр НО. Между Асоциация „Фукуяма – България“ и Асоциация „Казанлък – Фукуяма“ бе подписана съвместна Декларация за приятелство и сътрудничество.

2002 – Български, турски, ромски и руски групи взеха участие в организирания за втори път от Младежкия дом в Казанлък етно-хепънинг под мотото „Различни, но равни“. Представители на различните етноси запалиха огън – символ на единението.

2002 – Младежки общински съвет бе учреден в гр. Павел баня. Негов пръв председател стана Кирил Христов. На първото си заседание младите съветници решиха да се погрижат за чистотата и състоянието на пътната настилка в общината.

2002 – По идея на Алпийски клуб – Казанлък в спортна зала „Капрони“ започна 24-часово изкачване на издигнатата там изкуствена стена. Включиха се всички желаещи.

2004 – „Арсенал“ има готовност веднага да приеме на работа 1000 души“, заяви на пресконференция по повод фирмения празник на дружеството изпълнителният директор Николай Ибушев. Той съобщи още, че към момента в „Арсенал“ се произвеждат над 200 хиляди артикула в различни сфери на дейности. Предстоеше откриването на новия митнически терминал в Казанлък – стопроцентова собственост и инвестиция на „Арсенал“. Дружеството чества тогава 80 години от създаването си.

2004 – Всички археологически ценности от могилата Голяма косматка да бъдат собственост на казанлъшкия исторически музей „Искра“. Такова съгласие постигнаха на специална среща кметът Стефан Дамянов, председателят на БАН акад. Иван Юхновски и директорът на Археологическия институт проф. Васил Николов. Със съгласието на д-р Георги Китов, чийто екип бе открил находките, бе договорено Казанлък да притежава единствените копия на Златната маска на Терес и на бронзовата глава на Севт Трети.

2004 – С награди от Международния конкурс за изпълнение на естрадни песни „Златната ябълка“ в Кюстендил се завърнаха възпитаници на ШИ „Ем. Манолов“ при НЧ „Искра“: Пламен Василев спечели второто място за изпълнение, Надежда Димитрова завоюва наградата за най-добро изпълнение на българска песен, отличена бе и Нелина Георгиева.

2004 – В рубриката „Да попитаме“, прераснала в предаване, водещият Георги Манев попита децата, младите и възрастните: Какво да правим с пияните шофьори? „ Да им вземем алкохола“, – отговориха децата. Младите дадоха колебливи отговори, а възрастните се обявиха за отнемане на книжките.

2005 – СДС – Казанлък организира подписка срещу високите цени за парно отопление в града, в която за седмица се подписаха 1000 души. На пресконференция председателят на местната организация на СДС Николай Александров обяви, че инициира действия за създаване на „зелена вълна“ при регулирането на движението със светофари в Казанлък. Според него, на пресечката на бул. „Ал. Батенберг“ и Старата река стават средно по 50 катастрофи на месец. За поставянето на светофар там бяха необходими 30 хиляди лева.

2005  – Звено „Местни данъци и такси“ с 4-ма служители започна да функционира в Павел Баня.

2005 – Дирекция  „Местни данъци и такси“ с 11 служители функционираше в Казанлък от 2-ри февруари с. г. Директорът й Маргарита Илиева съобщи за „Вис виталис“, че местното звено е регистрирало 60% събираемост на местните данъци и такси за първото шестмесечие на годината.

2005 – Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов започна срещи в 19-те населени места, за да представи изпълнението на инвестиционната програма и бюджета за 2005 и планираните дейности за бюджетната 2006 година.

2005 – КТ „Подкрепа“ е в готовност за протести, съобщи за новините на „Вис виталис“ Цветанка Пискова, председател на местната структура на синдиката. Причините бяха обявеният ценови шок и все още ниското ниво на заплащане за положен труд във всички сфери. На проведения преди дни Конфедеративен съвет от КТ „Подкрепа“ бе взето решение за нулева толерантност спрямо действията на правителството и работодателските организации, които, според синдиката, от години действат в ущърб на хората.

2006 – 38,5 на 10 000 е заболеваемостта от туберкулоза в област Стара Загора, съобщи в интервю д-р Любомир Любенов – директор на Областния диспансер за белодробни заболявания. Според статистиката, в страната от туберкулозни заболявания страдаха 50 на 10 000 души.

2007 – В близост до къща в с. Бузовград бяха открити около 25 силно корозирали артилерийски снаряда, 15 от които – без взриватели.

2007 – 53 картини – живопис бяха експонирани в залата на казанлъшката Художествена галерия. Изложбата бе посветена на 100-годишнината от рождението на Ненко Балкански.  Художникът принадлежи към творческото поколение на 30-те години на миналия век. През 1938 г. репродукция на картината му „Работническо семейство” е включена в  Представителната антология „Съвременната живопис в Европа“. Картината „Домакиня“ е репродуцирана в годишен календар на „Аутбан-Ферлаг“, Берлин, през 1959 г.

2008 – В този ден с парад по централните улици стартираха театралните празници, посветени на 10-ата годишнина на театър „Любомир Кабакчиев“. Бяха открити две изложби – на плакати под надслов „10 години театър“, и фотоизложба с продължение, която да отрази 10-те дни на театралните празници. Театър „Любомир Кабакчиев“ представи премиерата на шоу-спектакъла „Десет“ с режисьор Тодор Боянов. Представлението бе разделено на 20 части, представящи най-ярките моменти от различни спектакли, включени в репертоара на театъра. В мултимедийния спектакъл се включи и основателят и първи директор на театъра Васил Самарски. Честванията се проведоха под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов.

2009 – В центъра на с. Змеево официално бе открита специално създадената зелена площ за игри на децата по проект „Лятно училище за природозащитници – с. Змеево” на сдружение „Бъдеще за Змеево”, финансиран от фондация „Екообщност“ по програма „Място за живот 2009”.

2010 – 53 бяха случаите на хепатит А в община Казанлък от началото на годината до края на месец септември. През предходната 2009 г. броят на заболелите бе 15, информира епидемиологът д-р Веселина Станчева.

2012 – Казанлъшки полицаи заловиха мъж, изготвял фалшиви официални документи. Това бе казанлъчанинът С.И. на 42 г., чиято легална дейност бе свързана с изработката на рекламни материали.

2012 – „Град България” – под това заглавие излезе от печат новата книга с есета на казанлъшкия поет Румен Денев. Авторът определи жанра й като политическа фантастика.

2012 – Ансамбълът за народни песни и танци „Искра” получи в този ден престижно отличие – грамота за принос в съхраняването на българските традиции, подписана от министъра на икономиката Делян Добрев. Признанието дойде с участието на ансамбъла в първия Национален преглед-конкурс „Общините за развитието на туризма” в Пловдив.

2013 – 135 години от своето създаване като административна структура отбеляза Община Казанлък в навечерието на Деня на българската община – 12 октомври. Дейността на Общината бе подчинена на работата с 96 закона, 81 подзаконови нормативни акта и 19 наредби на ОбС. В общинската администрация към момента работеха 145 служители в 5 дирекции и 8 отдела.

2014 –И петимата състезатели наКлуб „Таекуондо екстрийм“ с треньор Тихомир Владов завоюваха медали в надпреварата за Купа „България“: златен – Виктор Карабоюков, сребърен – Антонио Михайлов, клас А, категория 37 кг. и бронзов – Христо Папанов, до 27 кг. Мартина Узунова при кадети, 37 кг., завоюва сребро, а в категория 41 кг. кадети Тиара Братованова стана бронзов медалист.

2014 –Шахматистът Цветан  Стоянов и колоездачът от „Лястовица“ Мартин Папанов бяха сред отличените деца, на които Община Казанлък предостави едногодишна месечна стипендия в размер на 130 лв. – като поощрение за даровитите деца от Казанлък за спортните им успехи. Стипендии получиха и Весела Паунова, Ани Тенева, Хелена Калайджиева.

2015 – С два бронзови и един сребърен медал от провелите се в Сливен Държавно първенство по спортни танци „Купа България 2015” и Открит национален турнир „Сливен 2015” се завърнаха двойките на КСТ „Киара-Н“. В силна конкуренция на паркета Иван Матанов и Полина Куцарова завоюваха бронзовото отличие при юноши старша възраст на латина.

2015 – Състезателят на казанлъшкия клуб „Севт І“ Ивайло Тисов спечели бронзов медал във възрастова група от 12 до 14 г. на проведеното в Сърбия 23-то SKDUN – Световно първенство по шотокан карате и 8-ма Световна кохай купа.

2016 – Заместник-председателят на Областния съвет на БСП-Стара Загора и ръководител на общинските съветници на левицата в Казанлък Пламен Караджов днес ще участва в среща в централата на Партията на европейските социалисти в Брюксел. Срещата ще открие президентът на ПЕС Сергей Станишев.

2016 – ОУ „Кулата“ ще бъде първото, в което ще бъде оборудван кабинет, а учениците ще се обучават по темата за безопасността на движение по улиците.

Идеята е на автоинструктора и собственик на „Интертурс“ ООД Живко Желев, като част от кампанията на МГ „Вис виталис“ „Спри! Преминава дете!“.

2017 – Медийна група „Вис виталис“ подкрепя протеста на журналистите срещу ‘празните столчета’ – Журналисти от телевизии, радио, печатни и онлайн издания у нас излязоха тази сутрин на протест срещу политическия натиск над медиите. Повод за тях стана ситуацията в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“.  Неочакваното изчезване на Анна Цолова от екрана и последвалите заплахи към колегата й Виктор Николаев от страна на депутат от ГЕРБ и вицепремиер породиха вълна от недоволство във и извън гилдията.

2017 – Полицаят Карчев пое цялата вина за убийството на доктора, затвориха го – 38-годишният пристигна с наведена глава при следователя със силна полицейска охрана. Направи самопринания и пое цялата вина за убийството.

2017 – В затвора до процеса отива и Дешка Говедарова – Дешка отрича всякаква връзка с убийството В затвора на остров Крит бе изпратена и 38-годишната Дешка Говедарова от Казанлък, срещу която има повдигнато обвинение за съучастничество в хладнокръвното убийство на 62-годишния й съпруг, кардиолога Христодулос Калантзакис.

2019 – Футболисти на ,,Розова долина,, направиха дарение на Общинския приют за бездомни животни

2021 – Млад шофьор изтърва от контрол автомобила си „БМВ“ и се блъсна в стълб в източния участък на казанлъшкия булевард „Александър Батенберг“. Младежът бе невредим, сериозни са щетите по колата. Причина за ПТП-то, според очевидци, е мокрият и хлъзгав път, непреценената  скорост и неопитността на водача.

2022 – Считано от 11.10.2022 г. управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Стара Загора е инж. Радостин Иванов Миланов. На 30 август 2022 г. за управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Стара Загора отново бе назначен инж. Румен Райков, след като на 13 май 2022 г. той бе освободен от длъжността, а на 16 май 2022 г. за управител на дружеството бе назначен инж. Росен Найденов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram