Приятелите на Фондация „Васил Самарски“ се събраха за трета година на благотворително соаре

За трета година най-близкият кръг приятели приживе на Васил Самарски се събра заедно с Настоятелството на едноименната фондация в Gardens retro bar&café в Казанлък на благотворителна вечер. Близо 50 души присъстваха снощи на събитието, на което бяха събрани 4 000 лева, с които ще бъдат подпомогнати млади надежди на българската сцена и кино.

Соарето бе посветено на Васил Самарски, на театралното изкуство и поезията, а поанта на вечерта бе любовта. На импровизираната сцена актрисите Светла Бургазова, Ирена Дунавска и Мара Бонева от Театър „Любомир Кабакчиев“ споделиха забавни спомени за Васил Самарски и четоха любовна лирика. И трите актриси са от първата трупа на казанлъшкия театър, създаден от Самарски през 1998 г. Те са част и от настоящата трупа.

На благотворителното събитие гостува Литературно соаре от Пловдив, проект на Виделина Гандева и Паулина Гегова. Проектът е за актьорско четене на българска поезия и проза. За вечерта на фондацията те бяха подготвили любовна лирика от съвременни български автори. Акомпаниментът на цигулката бе Аделина Сивкова.

Виделина Гандева и Васил Самарски са съученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Преди година тя посвети едно от изданията на Литературното соаре на паметта му и събра в Art Club N’JOY в Града под тепетата и други техни съученици.

Началото на сформирането на своеобразното общество „Приятели на Фондация „Васил Самарски“ бе поставено през 2022 година на християнския празник на светите братя Кирил и Методий – 11 май, когато присъстващите дадоха своята лепта, подкрепяйки дейността на неправителствената организация. Тогава в сметката на фондацията постъпиха дарения в размер на 4 000 лева. Миналата година от благотворителната вечер постъпиха 4 500 лева.

С част от събраните средства през 2022 г. беше учредена специална премия в размер на 2 000 лева на името на Васил Самарски на студент от специалността „Актьорско майсторство“, а първият стипендиант бе избран след конкурс от жури, съставено от експерти от академичните среди. Това бе второкурсничката от НАТФИЗ 23–годишната Зорница Кюркчиева, студентка в класа на проф. Пламен Марков.

Вторият стипендиант на фондацията стана Люба Димитрова – студентка в III курс на НАТФИЗ в класа на проф. Ивайло Христов.

Присъствието на 22–годишната бъдеща актриса бе кулминацията на соарето. Председателят на Настоятелството на Фондацията Славка Самарска връчи диплом и плакет на Люба, а тя изпълни сонет от Шекспир на любовна тема.

Приятелите на Фондация „Васил Самарски“ изпълниха вечерта с много емоции и се забавляваха на изпълненията на музиканта Христо Колев.

Конкурсът и присъждането на стипендията ще са ежегодни, от Фондацията стартират набирането на кандидатури още през лятото. Името на тазгодишния стипендиант ще бъде обявено на 4 ноември – рожденият ден на Васил Самарски.

Фондацията ще продължи по този начин да подпомага личностната реализация на млади хора с интереси към театралното изкуство, като ще предоставя възможности за растеж на творците и утвърждаване на авторското начало.

Фондацията на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски бе регистрирана през ноември 2021 г. с идеята създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията. Мотото на Фондацията е „Паля светлината за теб“. То е почерпено от последния пост на Самарски във Фейсбук, в навечерието на Великден 2021 г., само няколко дни преди безпощадния ковид да го покоси фатално на 51 години.

Самарски е създател и първи директор на казанлъшкия театър, той бе председател на Общинския съвет в Казанлък от 2003 до 2011 г. Бе най-дългогодишният председател на най-голямото читалище у нас „Искра 1860“ в Казанлък.

На сайта на фондацията vasilsamarski.bg може да бъде намерена подробна информация, както и дарителската платформа с банковите данни:

БАНКОВА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

Райфайзенбанк (България) ЕАД

IBAN   BG39RZBB91551014073745   

BIG     RZBBBGSF 

в български лева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *