Днес, 06.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В този ден бяха отбелязани 145 години от рождението на Христо Ботев. Радио „Вис виталис“ участваше във фондация „Хр. Ботев“. Гост в студиото бе Атанаска Петкова, историк в музей „Хр. Ботев“ в Калофер“. Тя представи по радиото книгата си „Салиф ага“, разказваща за Али Рафик – турчин в българското опълчение. На въпроса: “Достатъчни ли са определенията за Ботев и нужни ли са?“, Петкова отговори: „Гениален е достатъчно. Всяка негова фраза днес е актуална“.

1997 – В София, в Министерството на културата, бе открита изложбата на казанлъшкия художник Борислав Прангов „Африка – черна магия“.

1999 – Богоявленския кръст извади от Старата река 16-годишният Георги Жеков Кемалов от Казанлък.

1999 – С тото-милионер започна 1999-та година за Спортния тотализатор в Казанлък.

2000 – Богоявленския кръст извадиха от Старата река в Казанлък 17-годишните Генади Кондарев и Георги Кемалов. Богоявленския ритуал отслужи отец Георги Янчев от Куленската църква.

2000 – На казанлъчани бе представена в този ден книгата на Дянко Марков „Легионерът“.

2000 – От работа в общинската администрация бяха освободени Ваня Златанова – началник на отдел „Култура“ и Мария Симеонова – началник на отдел „Комплексно административно обслужване“.

2001 – Богоявленски водосвет извърши на моста на Старата река в Казанлък отец Георги Янчев от храм „Св. пророк Илия“. За трета поредна година кръста улови Георги Кемалов.

2002 – 18-годишният ученик от математическата гимназия в Казанлък Йордан Йорданов извади от студените води на Старата река хвърления от отец Георги Янев Богоявленски кръст. Спазвайки българската традиция, казанлъшкият бизнесмен Жеко Кемалов почерпи с по чаша червено вино казанлъчани, събрани на хоро пред църквата „Св. пророк Илия“.

2003 – Валентин Стойчев, на 31 г., извади Богоявленския кръст от Старата река. С празничен водосвет отец Георги Янев благослови присъстващите на ритуала казанлъчани. Имените си дни на Йордановден отпразнуваха 1073 жители на община Казанлък.

2003 – Терапевтичен пазарен апарат на стойност 3 хиляди щатски долара дари Фондация „Българска роза“ на МБАЛ – Казанлък. Над 150 хиляди лева бе стойността на даренията, направени на болницата през предходната година.

2003 – „На екипите на „Вис виталис“ – здраве, професионални успехи и нека микрофоните на радиото да бъдат все така на горещите точки!“. Това написа в Книгата за автографи един от гостите в студиото на радиото в този ден, който се бе подписал, но не бе написал името си.

2004 – Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб на БА ген. Никола Колев се срещнаха в Казанлък с бойците от състава на втория български батальон, заминаващ на мисия в Ирак. Към момента бяха подадени 47 рапорта за отказ в мисията. Министърът и генералът се ангажираха с увеличение на парите за командировъчните и застраховките на българските войници, както и с разкриването на нови телефонни и интернет постове за връзка с близките им.

2004 – 20-годишният именик  от Казанлък Йордан Йорданов – студент в Технически университет в София, успя да хване Богоявленския кръст в Старата река. В Павел баня кръста от река Тунджа извади Георги Бойков – ученик в ПГ по ресторантьорство и хотелиерство.

2006 – Офицерът от Районната служба „Пожарна и аварийна безопасност“ при ТЕЦ 3 лейтенант Божидар Илиев извади  кръста от Старата река. Над 1 100 бяха имениците в Казанлък, а с името Йордан – 328 души.

2007 – 35-годишният военнослужещ в казанлъшката Пета Шипченска механизирана бригада Валентин Стойчев достигна пръв до кръста, който по традиция бе хвърлен от моста на Старата река в Казанлък.

2009 – 31-годишният пожарникар Божидар Димитров извади кръста от водите на Старата река. Той подари Богоявленския кръст на Христо Тенев, станал наскоро татко, който също скочи за кръста. От ледените води на Тунджа в гр. Павел баня кръста извади 27-годишният Стефан Николаев Попов. Още мокър, смелчагата пожела на своите съграждани здраве и бързо излизане от кризата.

2011 – 39-годишният военнослужащ  Валентин Стойчев бе отново победител в борбата за Богоявленския кръст.

2012 – В ледените води на Стара река се хвърлиха 16 смели мъже и момчета от Казанлък, а късметът се усмихна на 25-годишния Костадин Димитров, който извади кръста.

2012 – В деня на рождението на Христо Ботев председателят на ПП „Атака“ в Казанлък Драгомил Иванов, подкрепен и от граждани, внесе  в Общинския съвет предложение в парк „Розариум“ в Казанлък да бъде издигнат паметник поета-революционер, като средствата бъдат събрани от всички родолюбиви казанлъчани.

2013 – След като два дни по-рано коритото на Старата река в района към Тюлбето бе почистено от огромните натрупали се боклуци, 19 смелчаци се хвърлиха във водата, за да хванат Богоявленския кръст. Късметът този път бе за 32-годишния Христо Тенев, който хвана кръста за втори път.

2014 – 43-годишният Христо  Христов – Горилата, основател на казанлъшкия рокерски клуб „Черните рози“, хвана Богоявленския кръст, хвърлен в Стара река. Рекорден брой – 28, бяха участниците в мъжката надпревара. Своеобразен рекорд постави Йордан Йорданов – на 30 години, който се хвърли за кръста за 15-и път.

2015 – 18-годишният Стефан Ноев, ученик от ХГ „Св. Св. Кирил и Методи“, извади Богоявленския кръст от водите на Старата река. За пети път той участва в ежегодния ритуал на Йордановден.

2015 – Кметът на Павел баня Станимир Радевски обяви, че ще дари лични средства в размер на 200 лева на този, който извади Богоявленския кръст от ледените води на р.Тунджа. Година по-рано Радевски също връчи награда от свое име – на 15-годишен ученик от СОУ „Христо Ботев”.

2016 – 168-та годишнина от рождението на Христо Ботев бе отбелязана тържествено от училището в Енина, чийто патрон е великият поет и революционер. Събитието, което съвпада и с един от най-големите християнски празници Богоявление, се състоя в църквата „Св. Георги“ в селото.

2016 – Иван Райков извади кръста от водите на Тунджа, край Павел баня за трета поредна година.  На днешния Йордановден четирима бяха смелчаците, които скочиха в река Тунджа – Иво Начев, Галин Георгиев, Елин Руменов и Иван Райков.

2017 – Ваканцията за всички училища в област Стара Загора бе удължена до 10 януари включително.

Висока заболяемост с епидемични стойности от грип и остри респираторни заболявания бяха причина за затварянето на учебните заведения.

2018 – Възпитаникът на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм, дванадесетокласникът  Дечко Иванов спаси Кръста в Старата река при моста до парк „Тюлбето“. 18-годишният казанлъчанин участва за първи път в ритуала, в който се включиха рекорден брой смелчаци – 40 души.

2018 – Хиляди се стекоха в местността барите в Мъглиж, за да отбележат за пръв път празника на Здравата вода.  Участници в ритуала по-оздравяването на водата бяха прабългарската школа Бага-Тур и формация „Настроение“. С ритуала „мълчано хоро“ участниците успяха да ни покажат как се е оздравявала водата преди повече от 2000г.

2018 – Много гневни калоферци изразиха възмущението си от участие на българи от други населени места да бъдат заедно с тях на Леденето хоро за Йордановден. Въпреки, че кметът на Калофер Румен Стоянов призова многократно в река Тунджа първото хоро за Йорданов ден да бъде само от местни мъже, които да изпълнят ритуала и нагазвайки във водите да изпеят емблематичната песен „Залюбила е Василка“, това не се случи.

2019 – Името Йордан, носят 202 от тях, Йорданка 141, Йордана 6, Данчо 27, Даньо 5, Дана 3, Данка 29, Божана 12, Божанка 7. 119 са носителите на името Божидар, Божидара 41, Божидарка 2, Боян 147, Бонка 93, Бончо 60, Боньо 8, Богдана 11, Богданка 6. Общо 3887 жители на  Казанлък са именици на 7 януари – Ивановден – Св. Йоан Кръстител.

2019 – Само за три секунди Костадин Димитров успя да хване богоявленския кръст, след като реликвата бе хвърлена в мразовитите води на Старата река в Казанлък. Младият мъж участва за 17-и път в ритуала, който и тази година бе извършен под моста до „Тюлбето“

2020 – Заради силния вятър полуремарке се откачи в движение от влекач до мъглижкото село Дъбово, съобщава наш екип, станал свидетел на пътното произшествие.За радост на близка дистанция зад тежкотоварния автомобил не се движил друг и е бил избегнат по-сериозен инцидент. Ремаркето е встрани от пътното плътно, екипът ни предупреждава за повишено внимание шофьорите, движещи се в този участък. Вятърът в района е със скорост близо 100 км/час

2020 – Десетки смелчаци нагазиха в ледените води на микроязовира до гробницата Шушманец  край Шипка. Кръстът улови ученикът от Павел баня Васил Пондев. В ритуала участваха местни жители, на населени места от общината, граждани на Казанлък и Павел баня.

2020 – За първи път свещеник влезе  с дървения кръст на Богоявление във водите на реката в Казанлък. Отец Николай хвърли кръста във водите на Старата река, а там от 41 смелчаци той бе изваден от 23 годишния Стефан Ноев, за втори път, който пожела здраве и обединение на казанлъчани. „На казанлъчани желая да са обединени, да са задружни, защото то не е само град, ние сме тука, като едно малко китно селце, споделяме мъките на нашия град и неволите. Трябва да бъдем заедно единни и обединени.“  каза Стефан Ноев.

2020 – Иван Райков от Павел баня извади кръста от водите на река Тунджа. Той премери сили заедно с Давид Жеков и Станислав Стойчев. За ритуала на Богоявление дойдоха десетки жители и гости на град Павел баня, които преди това се включиха в тържествената света литургия и водосвет в храм „Рождество Богородично. Не за първи път Иван Райков участва в ритуала на Йордановден. В предишни години младият мъж отново бе късметлията, който първи откриваше църковната реликва във водите на реката.

2020 – Казанлъчанката Бистра Вълкова, която е фармацевт по професия, пожела да дари средства за благотворителна организация в Австралия, която помага на пострадалите от пожарите животни. Лекувайки до 8000 пациенти с ранени и осиротели диви животни всяка година, болницата за диви животни в Австралия постоянно се нуждае от медицинско оборудване и общи консумативи. „За рождения ми ден тази година събирам дарения в полза на Australia Zoo Wildlife Warriors. Избрах тази нестопанска организация, защото мисията ѝ е много важна за мен и се надявам, че ще направите дарение като начин да отпразнувате с мен. Всяка малка помощ ще допринесе за достигането на целта ми“, раказа Бистра. За целта бе създала и специална страница на кампанията за набиране на средства.

2021 – На един от най-големите християнски празници – Йордановден, денят в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос в Казанлък празнуваха общо 1359 човека. 269 бяха с името Йордан. С кратката му форма Данчо 42. Почерпиха за здраве и 183-ма господа с името Божидар. 41 бяха имениците с името Господин и 93 с Динко. 197 бяха носещите името Боян.  Имен ден имаха и 28 мъже с името Богомил. Теодосий бяха 2-ма, а тези с Теодоси – 12. Едва един бе празнуващият с името Божил. 5-ма с името Борил. 61 бяха празнуващите с името Богдан, сочеше статистика на отдел ГРАО към община Казанлък.

2021 – Стойно Даскалов улови Богоявленския кръст на ритуала по спасяването му в Шипка. Тазгодишният спасител на кръста го предаде в ръчичките на 9-месечния Димитър – най-малкият участник в ритуала.

2021 – Започна поставянето на ваксини в казанлъшката многопрофилна болница „д-р Христо Стамболски“. Ваксините се поставяха в болницата, като в първата част от стартиралото ваксиниране срещу COVID-19, се включиха 50 лекари и медицински персонал.

2021 – Най-малкият участник тази година в Богоявленското спасяване на кръста в Казанлък пое светия символ. 14-годишният Никола Крушков, ученик от МГ-то, го получи от тазгодишния спасител – Йоанис Ксантопулос, син в семейството на българка и грък. Двадесетина мъже участваха в Богоявленския ритуал като на празника казанлъчани се самоорганизираха и го извършиха на традиционното място – мостът към парк „Тюлбето“. Кръстът също по традиция бе хвърлен в Старата река от отец Николай от Куленската църква Св. Пророк Илия. Нямаше официални лица, нито обичайната организация от общинска администрация, но в спазването на традицията не липсваше нито музиката, нито настроението, нито публиката, знамената, патриотичните песни, възгласи и мъжкото хоро.

2021 – 21-годишният Давид Жеков спаси Богоявленският кръст от водите на река Тунджа навръх Йордановден.

2022 – Над 800 казанлъчани празнуваха на Йордановден. Най-много сред именниците в Казанлък са мъжете, носещи името Йордан – 261. С името Боян, празнуващите в общината са 197. Сред дамите, които се готвят да почерпят на 6-ти януари най-могобройни са тези с името Йорданка – 188. Данчо са 40, едва 3 са дамите с името Дана, Богдан – 60, Богомил – 28, Бояна 40.

2022 – За поредна година в Шипка бе изпълнен ритуалът за спасяване на Богоявленския кръст.  В ранните часове на Йордановден литийното шествие от храм „Успение Богородично поведе кметицата Веска Панайотова, а участниците в ритуала бяха облечени в народни носии. Те поднесоха цветя на паметника на Пеньо Черньоолу- патрон на „Шипченските войводи“, а след това се отправиха към река Доганищница, където бе хвърлен кръстът. До него първи стигна Боян Захариев, който днес също празнува. Той пък го предаде на най-малкия участник в „къпането“ за здраве – 3-годишния Борислав.

2022 – Десетки казанлъчани нагазиха в Старата река в Казанлък за изваждането на Богоявленския кръст, сред тях и такива, които влизат за ритуала за поредна година. Най-бърз от всички бе Борислав Димитров, 20-годишен, студент. По традиция, участниците във хвърлянето на кръста се хванаха и на „ледено хоро“.

2022 – За поредна година Давид Жеков извади богоявленския кръст от водите на р. Тунджа в Павел баня и пожела на всички здраве и късмет през новата 2022 година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram