Жители на общините Павел баня и Казанлък предупреждават за екологична бомба, експерти успокояват

Жителите на села от общините Павел баня и Казанлък са притеснени от инвестиционните намерения на частна фирма за “Разширение и модернизация на дейcтваща инсталация за производство на смоли“ в с. Горно Сахране. Предвижда се капацитетът на инсталацията за производство на формалин с концентрация до 60% да бъде 164.4 тона на ден или до 60 000 тона годишно. Формалинът и готовите смоли ще се съхраняват в надземни резервоари с различен обем.

Според местните хора това е екологична бомба, крие сериозен риск за района и застрашава чистотата на въздуха и водите.

Антоанета Миланова, която е експерт и представител на екипа, изготвил доклада по ОВОС, риск за околната среда и опасност за здравето на хората няма. В края на миналата година са били организирани и две срещи за обществено обсъждане на доклада за ОВОС за инвестиционното предложение.

Всички документи за него и по процедурата за изготвяне на доклада по Оценката за въздействие върху околната  среда, и самият доклад са общодостъпни на сайта на РИОСВ – Стара Загора , а всеки може да се запознае с тях, разказва пред Радио Стара Загора Антоанета Миланова. 

Тя уточни, че на този етап няма решение на РИОСВ за приемане на ОВОС по конкретното инвестиционно намерение „Разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли”.

Независимо от твърденията на експертите, обществената тревога не спада. Тази събота, 7 януари, от 17,00 ч. в салона на читалището в казанлъшкото село Голямо Дряново местните жители се събират, за да обсъдят обстойно темата. „Трябва да вземем важни решения и да се противопоставим на залагането на екологична бомба в нашия регион“, гласи поканата за срещата в социалната мрежа.

Инициаторите на подписката сред местното население уточняват, че застрашени и потърпевши от евентуални щети за здравето и екологията са са жителите на няколко села в двете общини – Казанлък и Павел баня, тъй като инсталацията се намира на няколко километра от Горно Сахране, Долно Сахране, Голямо Дряново, Ясеново и Скобелево. Застъпва и селата Габарево, Дунавци и Тъжа.

„Съществува потенциална опасност за селата и местностите, за земеделските земи и включително за водоснабдяването на гр. Стара Загора. Призоваваме да бъдат задействани всички институции за предотвратяване на проблема. Стартираме подписка против изграждането на Инсталация за производство на формалин в с. Горно Сахране“, се казва в съобщението до населението и медиите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram