Г-жо Стоянова какво ще обсъжда обществеността тази вечер, като не сте предоставили необходимата информация?

Днес, 01.12.2014г., ще се проведе публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на бюджета за 2013 г. и проекта за 2015 г. Тук е уместно да припомним, че публичното обсъждане на годишния отчет е вменено като задължение на председателя на Общински съвет, съгласно Закона за публичните финанси.
Бюджетът е план-сметка за приходите и разходите на общината за една година. Само, че в публикуваната презентация едната част просто липсва.  Разписаните местни приходи в размер на 13 827 615 лв., които всъщност са по-малко с 300 хил.лв.,  не става ясно за какво ще се изразходват.  Задълбоченият анализ,  който всъщност липсва, за очакваното изпълнение на приходите в края на година показва, че те са занижени с около 700 х.лв.
Вглеждайки се внимателно в презентацията установяваме, че липсват редица показатели по Закона за публичните финанси, а именно:
1. Колко е максималния размер на общинския дълг,който ще се поеме през 2015 г.?
2. На каква стойност ще възлезе общинския дълг към 31.12.2015 г.?
3. Колко е максималния размер на новите задължения за разходи, които ще се поемат през 2015 г.?
4. Максимален размер на поетите нови ангажименти за разходи през 2015г.
В представения материал липсва инвестиционна програма и индикативна таблица за средствата от ЕС.  В разчетените приходи би трябвало да се възстановят заемите на бюджета по два проекта:  парк „Розариум“ и изграждане на 3 бр. ЦНСТ и „Защитено жилище“.  Как ще се случи това, ако бъдат наложени финансови корекции от ОП „Регионално развитие“?
На 19.12.2014 г. общината трябва да погаси безлихвен заем към Министерство на финансите на стойност 4 млн.лв. Има ли общината ресурс за тази операция? Ако предположим, че срокът бъде удължен, защо този разход не е предвиден за 2015 г.? Не става ясно и на каква база са планирани приходите от продажби. Съществуват приходи и календари едно към едно от бюджет 2014 г.
Това са въпроси на които трябва да има адекватен отговор от общинското ръководство защото те касаят всички граждани на тази община.
Как гражданското общество ще се включи активно в бюджетния процес при липсата на достатъчна информация?
Ако само формално ще се провежда това обсъждане с цел спазване разпоредбите на Закона за публичните финанси, просто не си струва.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram