„Вечният огън“ отново на Шипка за първи път след близо 35 години

„Вечният огън“ ще бъде запален на връх Шипка на 14 август 2012 година за първи път след близо 35 години. Това каза областният управител на Област Габрово Мариян Костадинов.

Очаква се това да стане в присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев, който е патрон на честванията за 135 години Шипченска епопея. Същия ден край Паметника на свободата на върха ще бъде издигнат и националният флаг на пилон, висок 22 метра. Инициативата е на областна администрация Габрово и на Инициативния комитет за отбелязване на 135-ата годишнина от боевете на връх Шипка по време на Руско-Турската освободителна война 1877 – 1878 година. Същинската част на проявите ще бъде в периода 21 – 26 август, когато са се състояли сраженията на връх Шипка и отбраната на прохода.

По думите на областния управител на Габрово Мариян Костадинов, строително-монтажните работи за запалването на „вечния огън“ на върха са свързани с монитиране на горелки, връзка с нафтовото стопанство, и осъвременената електронна система, която контролира пламъка. „Така, когато има силен вятър, системата контролира той да не изгасва и да има възможност да се пали автоматично. Всичко това съвременните технологии вече го разрешават. Когато е бил направен, системата е била твърде елементарна; имало е огромен проблем, когато вятърът изгаси огъня, нафтата се е разпилявала по паметника, днес вече това няма да си го позволим. Изгарянето е екологично чисто и няма да допуснем замърсяване“, каза Мариян Костадинов.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram