Пожарите в Новозагорско и край Първомай са овладени

Пожарът в Новозагорско и района на Първомай са овладени, съобщи „Фокус“.

Огънят край Нова Загора е потушен тази нощ към 1 часа. Няма опасност за жителите на селата, край които бушуваше огънят, уточни областният управител на Сливен Марин Кавръков.

По първоначални данни са изгорели между 8000 и 10 000 дка между селата Полско Пъдарево, Графитово, Сокол и Омарчево. Може да се окаже, че това е най-големият пожар в България, заяви още Кавръков.

Наложило се е по-скоро да се работи за ограничаването и неразпространяването на пожара отколкото за самото гасене. Причината е, че растителността в района е ниска – храсти, треви, листа, ливади, пасища, и като се запали, всичко изгаря като барут. Огънят се е движил със скоростта на вятъра. За 10-15 минути една цяла нива от 20 декара е изгоряла.

Чрез тежка техника в гората са направени просеки, за да не се разпространява пожарът. Заради задимяване се е наложило временно спиране на движението по пътя Нова Загора-Раднево, но към момента то е възстановено.

Огънят е влязъл в село Сокол, където са изгорели две къщи, но опасността от разрастване на огъня е овладяна. Село Радево също е било застрашено. Пожарът е тръгнал от гробището на село Полско Пъдарево най-вероятно от запалена свещ.

На терена снощи са работили над 100 души. От „Пожарна безопасност и защита на населението“ за овладяването на пожара са работили 30 пожарникари с десет автомобила от Сливен, Нова Загора, Твърдица, Раднево, Хасково, Стара Загора, Ямбол. От Горското предприятие са използвани шест специализирани, високопроходими машини с цистерни вода. Участвали са шест екипа с 60 души от Нова Загора, Мъглиж, Тополовград, Ямбол, Котел. Стара Загора.

Пожарът между първомайските села Брягово, Искра и Буково е погасен още в събота през нощта екипите на пожарната и доброволците са направили така, че горящият участък да бъде обграден с друг пожар под контролираното наблюдение на огнеборците. Пожарът е обхванал площ от около 1000 – 1500 декара.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram