Бум на кърлежите в Старозагорско

В Казанлък няма регистрирани случаи на заболели от лаймска болест или  други инфекциозни заболявания, причиняващи се от ухапвания от кърлежи.

За областта са регистрирани 7 такива случаи, като те са в Мъглиж и Гурково, съобщи за новините д-р Таня Перчемлиева от Регионалната здравна инспекция.  Перчемлиева припомни, че Казанлък е ендемичен район, тоест счита се че тук кърлежите са преносители на такива зарази, поради което се води детайлна статистика. Това обаче, не трябва да означава, че всяко ухапване от кърлеж, пострадалият е заболял от лаймска болест.

От здравната инспекция още от февруари са разпратели предписания, за създаване на организация и обработка на тревните пространства и парковете срещу кърлежи. Самото пръскане трябва да се извърши най-късно до края на май, тъй като до тогава е активният цикъл за развитие на кърлежите.

В Казанлък все още не е започнало пръскането на тревни площи, като се очаква това да стане до края на седмицата. Преди това продължава окосяването на паркове и площадки.
Климатичните условия  през последните седмици, предполагат към изключително бързото размножаването на кърлежите, потвърдиха от здравната инспекция.  От там призовават хората, които забележат кърлеж по себе си или по домашните си любимци да не го отстраняват с голи ръце, а задължително да потърсят лекарска помощ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram