Моника Динева: Общественополезният труд и неизбежността на наказанието са разковничето при домашно насилие

„Неизбежността на наказанието, а не неговият размер е важното при случаите на домашно насилие“, смята адвокат Моника Динева – кандидат за общински съветник от БСП с Бюлетина №1 и преференция 103. Юристката е категорична, че общественополезният труд като възмездие за насилниците е ефективно наказание, даващо своите резултати.

Динева участва в среща на кандидатки за Общинския съвет – Казанлък в мандат 20123 – 2027. Представени бяха всички листи, както и кандидатки за общински кмет.

Адвокат Динева разказа, че Адвокатската колегия в Стара Загора е пионер в изработването на механизъм за взаимодействие между институциите при случаи на домашно насилие. Именно този механизъм за реакция стана основата за подписването на националния меморандум, довел до промяна в законодателството.

„През 2020 година в Адвокатска колегия – Стара Загора взехме решение и стартирахме проект по Норвежкия финансов механизъм, чието реално изпълнение започна през 2021 година заради пандемията. Тъй като Стара Загора има вече изграден кризисен център, приложихме изработения от нас пилотен за страната механизъм на взаимодействие на институциите  – полиция, психолози, социални служби, прокуратура, които да реагират незабавно при сигнал за насилие. Във всяко РУ на полицията има специално лице, занимаващо с това“ съобщи Моника Динева.

Адвокатката сподели още: „Мога да ви кажа от моя опит като адвокат – много често идват жени, които са пострадали от домашно насилие. Водим делата им, разбира се, налага се ограничителна заповед, прилага се. Но при 70% от случаите при наличие на ограничителна заповед, след време срещаме двойките – събрали са се отново, целунати, прегърнати все едно заповед никога не е била издавана. До следващия рецидив на агресия“, сподели Динева и подчерта, че за нея общественополезният труд като назидание е по-ефективен от ограничителна заповед.

„Едно от основните неща, докато търсим формата и начина за подкрепа, е  да дадем психологическа помощ на жертвата. Никой не знае какво се случва в психиката на тази жена. Защото адвокатска помощ и материална помощ по един или друг начин ще се намерят, но трябва да се работи професионално, за да се лекува емоционалната болка“, категорична е Моника Динева.

С горчивина тя заключи, че в Казанлък няма нито един адвокат, вписан в регистрите за случаи на домашно насилие.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram