Самолетните билети могат да се повишат с 50%

Пандемията на коронавирус продължава да унищожава авиоционната индустрия.

Ако трябва да се предприемат мерки за социално разстояние по отношение на самолетите, тогава цените на самолетните билети могат да се повишат с над 50% в сравнение с миналата година, предупредиха от отрасала.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), представляваща 290 авиокомпании, се противопостави на задължителните правила за социално разстояние, според които трябва да има свободно пространство между пътниците в самолетите.

„Наличните данни сочат, че рискът от предаване на вируса на борда на самолет е нисък. Ще вземем мерки, включително задължителното носене на маски от пътници и екипаж. Но трябва да вземем решение, което ще даде спокойствие на пътниците и ще задържи цената на полета на достъпна цена. Едното без другото няма да донесе дългосрочни ползи “, заяви изпълнителният директор на IATA Александър де Юниак.

Според IATA, социалните мерки на авиокомпаниите ще понижат максималния коефициент на натоварване на самолетите до 62%, което е под средния за отрасъла коефициент на безпроблемно натоварване от 77%.

Асоциацията прогнозира, че поради по-малко места за продажба, самолетните билети през 2020 г. ще нараснат от 43% на 54%, в зависимост от региона. И това е само за да могат авиокомпаниите да покрият разходите си. 

Според последните оценки на IATA, авиокомпаниите ще загубят 314 милиарда долара само през 2020 г. поради пандемията. Асоциацията предупреждава, че големите авиокомпании могат да фалират преди края на годината, ако не получат спешна подкрепа от държавите. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram