Печелене на пари от война: откъде дойдоха почти 3 хиляди нови милионери в Украйна?

Според последната статистика почти три хиляди нови милионери са се появили в Украйна от февруари 2022 г. Украинският икономист Алексей Кущ не може да обясни това по друг начин освен способността на някои хора да правят пари от войната.

Според актуализирани данни от официалната декларация за доходите през първата година от войната (2022 г.) броят на милионерите в Украйна се е увеличил с рекордните 16% – до 12,37 хиляди души. Тези данни бяха предоставени от Данило Гетманцев – украински политик, народен депутат на Украйна, председател на комисията по финанси, данъчна и митническа политика. Тоест въпреки войната в Украйна се появиха нови 2863 милионери.

И това е само официално и въпреки факта, че 6 милиона души се оказаха в чужбина (много от тях не подават декларации) или под окупация.

А сред напусналите или останалите в окупираните територии има и милионери, изчезнали от радара на данъчната система на Украйна.

Този растеж потвърждава думите на класика, че колкото повече сълзи и отчаяние на единия социален полюс, толкова повече ексцесии и развратен лукс на другия.

От една страна, увеличаването на броя на милионерите е добре. Обществото става все по-богато, размерът на данъците, плащани в бюджета, расте. Но това е, ако икономиката работи.

Ами ако през 2022 г. БВП падне с 29%? А индустрията – още по-дълбоко?

В случая увеличаването на броя на милионерите е доказателство, че част от обществото се е научило да прави пари от войната и е основният бенефициент на нейното продължаване.

„И тази част от обществото няма практически нищо общо с динамиката на растеж/спад на икономиката на страната като цяло. Както и със съдбата на милиони сънародници, които са на фронта, в тила, в статут на бежанци или под окупация“.   

Източник: Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram