Павел баня се готви за „Старци в Турия”

Община Павел баня, Кметство – с. Турия, и НЧ „Чудомир – 1905” – с. Турия, започнаха подготовката за националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”, който традиционно събира хиляди участници от цялата страна. И макар да има повече от месец време до началото му, приготовленията стартираха, за да може на 30 март 2024 г. мало и голямо да изпълни площада на с. Турия в очакване на традиционния български обичай за прогонване на злото.

В последната събота на март маскарадните игри ще бъдат открити в 10:00 часа на площада в селото. Дефилето, което има и състезателен характер, ще започне минути след това. Кукерските състави, желаещи да участват в националния фестивал, могат да подадат заявка най-късно до 15 март 2024 г. на e-mail: obrz.pbania@abv.bg или mayor@avelbanya.bg, или на адрес: Община Павел баня, ул. „Освобождение” 15, гр. Павел баня, ПК 6155; за контакти: 04361/3260 или +359888661120 – Таня Иванова. Заявления за участие могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Павел баня: https://pavelbanya.bg/национален-фестивал-на-маскарадните/ .

В деня на фестивала – 30 март, дефилето ще започне с представяне на анотация от водещите за всяка поредна група. Кукерските колективи представят програмата си в рамките на 10 минути. Важно уточнение е, че съгласно Регламента кукерските групи от чужбина и групите от община Павел баня участват в дефилето, но не участват в конкурсната програма. Кукерските групи ще бъдат оценявани от жури, определено със заповед на кмета на общината.

Ще бъдат присъдени следните награди:

–        „Чудомирова награда” за най-атрактивен и жизнерадостен състав;

–        Награда на кмета на Община Павел баня Иса Бесоолу;

–        Награда „Иван Загоров”;

–        Награда за цялостно представяне – първо, второ и трето място;

–        Награди за автентични маски, костюми и персонажи  – първо, второ и трето място.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram