Лула да Силва предупреди ООН за възможен преврат в Гватемала

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва предупреди ООН за перспективата за преврат в Гватемала, съобщава Ройтерс. Той изрази опасения относно рисковете за демокрацията в централноамериканската страна.

Според Лула да Силва в Гватемала съществува риск от преврат, който би попречил на встъпването в длъжност на победителя в демократичните избори.

Миналата седмица върховната прокуратура в Гватемала нахлу в изборните секции и отвори запечатани бюлетини от изборите, в които избраният президент Бернардо Аревало и неговата партия Семила победиха с огромно мнозинство. Прокурорите твърдят, че има нередности при регистрацията на членовете на партията преди вота.

Посланикът на САЩ в Организацията на американските държави, Франсиско Мора, призова гватемалските власти да прекратят своите усилия за сплашване, насочени срещу служители на изборите и членове на партията на Аревало.

От своя страна президентът на Гватемала Алехандро Джаматеи разкритикува ненужната чуждестранна намеса в изборния процес и повтори ангажимента си за прехвърляне на властта. Той бе категоричен, че не подготвя преврат и че ще предаде властта след изтичането на мандата си като държавен глава.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram