Днес, 20.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1995  – За първи път в програмата на радио „Вис виталис“ бяха обособени предизборни студия – по повод предстоящите Местни избори,95.

1997 – Договор за разменни турнета подписаха НЧ „Искра“ – Казанлък и Театърът на младия зрител в гр. Заславл, Беларус.

1997 – Олег Начев, Теодосий Петров и други представители на футболния клуб „Арсенал – Розова долина“ взеха участие в работата на извънредния конгрес на Българския футболен съюз .

1999 – Гражданство, ежедневие, солидарност – бяха основните насоки, които очертаха за бъдещата си дейност кандидатите за общински съветници от листата на БСП в Казанлък.

2000 – На официално посещение в Казанлък, във фирмите „Арсенал“ и „Катекс“, бяха посланиците от Арабския дипломатически корпус, включващ държавите Алжир, Либия, Сирия, Кувейт, Мароко и Египет. Те изразиха желание за побратимяване на техни градове с Казанлък.

2000 – Костадинка Иванова, солистка на хора на пенсионерите в Казанлък, бе наградена с отличието „Златен лист“ от фестивала в София, проведен по повод празника София, Вяра, Надежда и Любов.

2001 – Председателят на Общински съвет-Казанлък Теодор Митев сподели по време на заседанието на Националната асоциация на общините в България, проведено в Несебър, опита на Казанлък по проекта „Изборът – управление на отворените врати“, реализиран съвместно с радио „Вис виталис“ и други местни медии.

2001 – Черна колонка на първа страница на в. „Искра“, 15 сек. медиен мрак по Ефирна телевизия Казанък и 15 сек. тишина на 89,7 в ефира на радио „Вис виталис“ – този начин избраха медиите в Казанлък, за да подсетят общинското ръководство, че трябва да бъде напълно отворено към гражданите на общината. Медиите обвиниха кмета Стефан Дервишев и неговото обкръжение в информационно затъмнение и от 20-ти септември започна тяхното „Медийно мълчание“.

2002 – 15 деца от община Казанлък получиха награди за участието си в националния конкурс за разказ и рисунка на тема „Мамо, татко, да поставим коланите!“.

2002 – На среща с гражданите на Казанлък в този ден бе първият секретар на ЦК на БКП и депутат от коалиция „За България“ Александър Паунов.

2004 – В този ден експедиция „Темп“, ръководена от д-р Георги Китов, откри в южния скат на могилата Голяма косматка бронзова глава, тежаща 12 кг, която екипът датира към 4-5 в. пр. н. е.

2004 – Депутатът и председател на ПП „Новото време“ Емил Кошлуков представи в Казанлък диск с 12 вечни български песни, продуцирани от „Новото време“ с некомерсиална цел.

2004 – 63-ма социални асистенти започнаха обучението си по проекта „Сейн“. 170 нуждаещи се възрастни хора и деца от община Казанлък получиха  по проекта грижи по домовете си.

2005 – Близо 15 къщи в с. Бузовград бяха пострадали от поройните дъждове през нощта на 19-ти срещу 20-ти септември. За новините на радио „Вис виталис“ кметицата на селото Елена Николова съобщи, че са наводнени сградата на пенсионерския клуб и селскостопанският двор на бившето ТКЗС. Пострадала бе и пътната настилка. „Със собствени усилия пострадалите семейства отводняват домовете си“, съобщи още Николова. Наводнени къщи имаше и в с. Горно Черковище, където хората се справяха също сами.

2006 – 2 805 ученици от началната степен и от подготвителните групи в 23 общински училища получаваха безплатни закуски и напитки, предвидени в Социалната програма „Чаша топло мляко”.

2006 – На 1305 социално слаби домакинства от община Казанлък бяха отпуснати помощи за твърдо гориво, съобщи в интервю Мария Пенева – директор на местната Дирекция „Социално подпомагане“. До края на август в службата бяха постъпили 1507 молби на граждани, на 202-ма бе отказано подпомагане.

2007 – В свое объщение, излъчено по «Вис виталис», Синдикатът на българските учители към КНСБ – Казанлък, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”- Казанлък и Независимият учителски синдикат към КНСБ – Казанлък призоваха гражданите на общината и работещите в системата на образованието да подкрепят протестното шествие-митинг, което бе насрочено за 21.09.2007 г. пред Дома на културата „Арсенал” от 19:00 часа. „Нека бъдем заедно в отстояването на справедливите ни искания за достойно заплащане на нашия труд и желанието ни да дадем адекватно за изискванията на времето образование за нашите деца“, приканиха в обръщението си синдикалистите. Трите синдиката в образованието организираха Ден на мълчанието в класните стаи.

2007 – 25 платна – живопис, някои от тях с уникална художествена техника, бяха представени при откриването на изложбата „С посвещение“ на казанлъшкия художник Румен Петков. Експозицията бе открита в галерията на ул. „Искра“ 4. В поредната си авторска изложба Петков представи един голям художествен период в българската история – от тракийската култура до Възраждането. „Тази изложба е посветена на дедите ни“, каза в интервю художникът. Негови картини са притежание на колекционери от Англия, Германия, Италия, Франция, Гърция, САЩ, Япония.

2008 – Треньорът на Клуба по източни бойни изкуства „Севт І” Драгомил Иванов се завърна от Москва, където участва в семинар по шоренджи кемпо заедно с руския инструктор Алексей Рокитски. Иванов бе единственият българин, член на Световната федерация по шоренджи кемпо – от декември 2007 г., а клуб „Севт І” бе първият и към онзи момент единствен в страната, практикуващ източното бойно изкуство, водещо своето начало от древна Япония.

2008 – 14 пенсионери от казанлъшкия Дом за стари хора „Маргарита Асебо” бяха на почивка в курорта в Слънчев бряг. Тя бе осигурена от Социалното министерство.

2010 – Още едно забележително участие записа в историята си клуб „Съхрани българското” в ПГ лека промишленост и туризъм – първа награда във втора възрастова група на ученика от 11 „а“ клас Станислав Георгиев. С наградата на Кубинското посолство – визита в Куба, Станислав бе удостоен за разработката си за петима кубински патриоти, които от 1995 година лежат в американски затвор, несправедливо и недоказано обвинени  в подривна дейност.

2010 – Казанлъшкият автомобилен клуб „Ефко Рейсинг“ завоюва отборно първо място на Планинско „Българка 2010″. В крайното класиране казанлъчани имаха едно второ и две трети места. Милен Узунов от казанлъшки клуб СП „Рейсинг“ бе втори в категорията Х3.

2012 – Нов православен храм „Света Петка Българска” да бъде построен в кв. „Изток“. Решението за дарение на имот – частна общинска собственост, за построяване на храма бе взето на заседание на Общинския съвет.

2012 – Преименуването с решение на Общинския съвет на ОДЗ в с. Ясеново в Целодневна детска градина доведе до закриването на яслената група и на 4 щатни бройки. За яслената група нямаше постъпили молби от родители.

2012 – По повод 105-ата годишнина от рождението на бележития български художник проф. Ненко Балкански Художествената галерия обяви вход свободен за посещения на родната му къща с експозиция в Казанлък на ул. „Ген. Радецки“ №17.

2012 – Своеобразна музикална работилница отвори врати пред Читалище „Искра”. В нея инструментите за работа бяха цигулката, акордеонът, пианото, синтезаторът, песента и танцът.  Деца и преподаватели демонстрираха  обучения от неформалното образование в НЧ „Искра”. Откритият  репетиционен процес имаше за цел деца и родители, преминаващи по улица „Искра”, да се запознаят с начина на работа с различните инструменти и формации.

2012 – С голяма изложба от над 100 картини постави началото на новия творчески сезон на школата „Арт линия”. Три дни по-рано децата откриха своя благотворителна изложба в Гимназия „Петко Стайнов” в Казанлък. Картините бяха подарени на казанлъшката гимназия като част от новата й визия.

2013 – Десетгодишната Весела Паунова, възпитаничка на музикалния педагог Мариана Мъгева, представи Казанлък и НЧ „Възродена искра“ в шестото издание на Международния фестивал „Орфей в Италия“. Тя се завърна с трета награда. Весела представи песента „Катерино моме“.

2014 – След приключването на ремонта и обновяването, парк „Розариум“ бе открит. Първи по велоаялеята преминаха участниците в Детския колоездачен спортен празник за Купата на Ротари клуб.

2014 – Екипът на Фондация „Сийдър“ организира кръгла маса на тема „Право на специализирана грижа и подкрепа на деца и младежи с увреждания“.

2016 – Факелът на Световния пробег за мир премина през Казанлък – От името на Общината заместник – кметът Михаил Михайлов посрещна маратонците от лекоатлетическия Световен пробег за мир.

2017 – По време на Деня на отворените врати в родната къща на проф.Ненко Балкански в Казанлък днес е експонирана изложба на открито с картини на възпитаници на НУПИД „Акад.Дечко Узунов“. Младите художници с ръководители Веселина Маринова и Илиян Желев рисуваха в експозицията по време на лятната си практика и в съвместните занимания по проекта Изкуство на чердже/Чердже Арт на Галерията

2017 – ПРЕСС ТВ е права! Оптиката на „Булсатком“ в Шипка незаконна! Операторът я премахва – Потвърдиха се напълно съмненията на Пресс ТВ, че кабелната мрежа в Шипка е напълно незаконна. Прокуратурата установи след тримесечна проверка, че „Булсатком“ са прокарвали оптичната мрежа нелегално, а Общинският съвет гласува узаконяването й против всякакви законови норми.

2018 – В едно от последните си предавания „Господари на ефира“ показаха в какво състояние е площадката над Младежкият дом. PressTV многократно в свои материали и сигнали от зрители показа как изглежда изградената за над 365 хил. лева спортна площадка.

Детска спортна площадка, открита преди по-малко от три години лично от министъра на спорта Красен Кралев и кмета на град Казанлък Галина Стоянова, беше опасна за деца и възрастни, които я посещават. Стойността на проекта бе 365 671,99 лв. европейски пари.

2019 – Шест читалища в казанлъшко и две в община Мъглиж ще получат финансиране за свои проекти за 2019 г. Това стана ясно от публикуваните вчера списъци с резултатите от проведената конкурсна сесия по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност за 2019 г. за финансово подпомагане на проекти на обществените библиотеки при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници.

2019 – Кандидатът за кмет Диян Калайджиев бе придружаван по време на регистрацията в ОИК Казанлък от зам. председателя на парламентарната група на ВОЛЯ Кръстина Таскова, местния координатор Боян Кулев, кандидата за кмет на гр. Шипка Георги Шутов, кандидата за кмет на с. Дунавци Бояна Минчева и голяма част от кандидатите за общински съветници на ПП ВОЛЯ.

На местните избори ВОЛЯ залага на младите лица от гражданската квота, които са честни, интелигентни, политически неопетнени и ще работят за бъдещето на Община Казанлък.

2022 – Първият бюст-паметник в София на композитора акад.Петко Стайнов ще бъде открит на 20 септември 2022 г. от 18.00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина. Събитието ще бъде съпътствано с концерт на Хор на слепите „Академик Петко Стайнов“, дирижиран от Петър Матев, и Софийски духов оркестър под палката на Васил Делиев.Концертът е част от съпътстващата програма на „Софийски музикални седмици“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram