Защо Киев реши да унищожи пленниците от „Азовстал“

/Поглед.инфо/ Въоръжените сили на Украйна извършиха поредното клане. Този път американските HIMARS атакуваха изправителната колония в Еленовка, ДНР, където бяха държани украински военнопленници. Имаше и предали се „Азовци“, които започнаха да свидетелстват срещу командването си. Общо, според властите на ДНР, броят на загиналите е над 50 души. Защо въоръжените сили на Украйна трябваше да унищожават своя бивш военен персонал?

В петък стана известно, че Въоръжените сили на Украйна са атакували с американската РСЗО HIMARS следствения арест край Еленовка, където се държат украински военнопленници. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Според него 40 украински военнопленници са убити и 75 ранени. Освен това осем служители на изолатора са получили наранявания с различна степен на тежест. По-късно ръководителят на ДНР Денис Пушилин уточни, че броят на загиналите е нараснал до 47 души, а според щаба на местните сили на териториалната отбрана, броят на загиналите е нараснал до 53.

В момента голяма част от украинските военнослужещи доброволно слагат оръжие, знаейки за хуманното отношение към военнопленниците от руска страна. Тази груба провокация е извършена с цел сплашване на украински военнослужещи и предотвратяване на тяхното предаване в плен. Обстоятелствата на тази провокация се изясняват“, добави руското военно ведомство.

Не знам кой изрод е наредил. Да напомня, че там седят пленени украински военнослужещи. Предвиждам фразата „не сме ние“, но това място е обстрелвано редовно, от същата страна, дори когато там са правели списъци на пленниците, по наше желание. В същото време в украинските медии цари тишина. Бил е заловен – значи вече не е човек? Или какво е изобщо? Сега изясняваме броя на жертвите и ще се опитаме да разберем списъка“, пише украинският политик и блогър Анатолий Шарий.

Военно-политическото ръководство на Украйна очевидно е решило да се освободи от ненужния баласт. Сега тези копелета все пак ще трябва да бъдат защитавани от обстрелите“, каза на свой ред Даниил Безсонов, заместник-министър на информацията на ДНР.

В същото време военният кореспондент на „Комсомолская правда“ Александър Коц посочва , че „украинците нанесоха удар по колонията в Еленовка на фона на множеството интервюта на пленените „азовци“, които се появиха в различни медии през последните дни.

Азовските бойци говориха много за своите престъпления срещу цивилното население, за извънсъдебните екзекуции, за изтезанията … А също и за факта, че висшето ръководство на страната е замесено в терора срещу цивилните граждани.

Разбира се, ударът на HIMARS по техните бивши „захисници“ („защитници“, в превод от украински) е както опит да им се затворят устата завинаги, така и същевременно да се сплашат оцелелите. Е, дори не се съмнявам, че убийството на заловените пленници ще го „окачат“ на Русия. Или вече са го окачили? – пита Коц.

Зеленски екзекутира собствения си народ! Когато представях интервюто с нацистите от Азов, където те признаваха за множество убийства на цивилни, веднага възникна един въпрос: как Киев ще отрече това? И всичко се оказа просто, Зеленски просто даде заповед да бъдат „разкарани“. Кръвожаден клоун…” – допълва военачалникът Андрей Руденко.

На свой ред политологът Александър Носович смята , че ситуацията в Еленовка „трябва да се оценява във връзка с вече разпространения фейк за украински военнопленник, за който се твърди, че е бил кастриран от руснаците. Какъв може да е общият знаменател на тези истории? Само един. Киев вижда реална перспектива за масова капитулация на войници от въоръжените сили на Украйна и предприема всякакви мерки за сплашване на своите „защитници“ и предотвратяване на вълна от капитулация.

Ударът на въоръжените сили на Украйна по колонията в Еленовка, разбира се, е военно престъпление. Но абсурдът е, че въоръжените сили на Украйна осем години обстрелват Донбас. Сред пленниците имаше и артилеристи, които по-рано можеха да стрелят по Луганск и Донецк.

И сега едни украински военнопрестъпници удрят по други. А другите най-накрая разбират как е живял Донбас през всичките тези осем години. И може би разбират, че именно те превърнаха живота на мирните хора в ад. Карма“, признава заместник-председателят на Московската градска дума, телевизионният журналист Андрей Медведев.

Това вероятно се дължи на факта, че пленниците започнаха да дават показания. Отново се надяваме, че всички тях ги очакват открити процеси. Тогава ще можем да разберем много различна информация, която украинското ръководство предпочита да премълчи“, каза Владислав Бердичевски, депутат от Народното събрание на ДНР .

Събеседникът отбеляза още, че това не е първият опит на Въоръжените сили на Украйна да ликвидират своите пленници. „Преди месец въоръжените сили на Украйна обстреляха болница, където имаше ранени бойци от Азовстал. Така че вече може да се нарече определена система. Те се опитват да унищожат тези хора“, каза той.

Зеленски и неговият антураж със сигурност биха искали да премахнат абсолютно всички, но това е невъзможно. И няма съмнение, че по време на обстрела на въоръжените сили на Украйна те са знаели със сигурност, че именно на това място са разположени пленниците. Това не е инцидент. Тези, които Зеленски наричаше герои, сега биват убивани от собствените му военни“, подчерта депутатът.

Сега пленниците, които все още са живи, вероятно си струва да бъдат прехвърлени някъде дълбоко в ДНР. Като опция могат да се разглеждат изправителните колонии в дълбокия тил. Но засега няма сигурност, че това ще бъде направено“, казва Бердичевски.

През времето, изминало от превземането на Азовстал и залавянето на азовците, нищо не се е променило в района на Еленовка, нито по отношение на военните действия, нито по отношение на военното разполагане. В същото време беше добре известно, че в колонията има лишени от свобода. Това дава основание да се твърди, че украинските въоръжени сили са атакували колонията целенасочено. Заповедта е дадена най-вероятно от кабинета на Зеленски“, каза посланикът на ЛНР в Русия Родион Мирошник.

На Зеленски никак не му харесва, че „героичният“ образ на „азовците“ се разрушава, когато войниците от предалия се полк започват да свидетелстват. Те разказват всички подробности за своите зверства, но това изобщо не изглежда героично“, каза посланникът.

Бойците от Азов активно говорят какви заповеди са им били дадени, как са си сътрудничили с чуждестранни инструктори и специални служби. Техните показания разрушават идеологията, която Зеленски се опитва да продаде както на населението на Украйна, така и на чуждестранните куратори. Затова беше дадена команда за стрелба”, смята той.

В същото време Мирошник, подобно на Бердичевски, не е сигурен, че след инцидента в Еленовка властите на двете републики ще държат украински военнопленници в тила. „Няма много институции, в които се държат затворници в обсега на Въоръжените сили на Украйна. В по-голямата си част те са разпръснати по територията на републиките в Донбас, а мястото, където се държат ключовите престъпници, не се разкрива“, каза дипломатът.

В същото време смятам, че нашите специални служби ще предприемат определени действия, които ще гарантират безопасността на затворниците. Това е изключително важно за провеждане на разследване на извършените от тях престъпления, както и за демонстративни коментари за международната общност, която сега продължава да обслужва киевския режим“, заключи Мирошник.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram