Днес, 30.07.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По случай 102 години от основаването на общинската организация на БСП в Казанлък с жители на общината се срещна Жан Виденов. В концертната част на срещата участие взеха актьорите Надя Топалова и Георги Джубрилов.

1993 – В интервю за радио „Вис виталис“ актрисата Виолета Гиндева разказа за бруталното й освобождаване – нейното и на още 11 актьори, от Народния театър по политически причини.

2001 – 6995 деца до 7-годишна възраст от Казанлък и региона бяха имунизирани с полиомиелитна ваксина в рамките на втория етап от Националната кампания „Полио плюс“.

2002 – Лицензираните млекосъбирателни пунктове на територията на община Казанлък към този момент бяха 19. В областта те бяха 125.

2002 – Гражданското сдружение „За друга България“ организира ежедневни протести на пл. „Севтополис“ срещу унищожаването на ракетите СС-23.

2003 – Пленумът на общинската организация на социалистите определи измежду петима кандидати своя кандидат за кмет на община Казанлък – Стефан Дамянов.

2004 – Община Казанлък и Сдружението с нестопанска цел „Морски клуб Севт Трети“ бяха домакини на първия кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт.

2008 – С постановката си „Лизистрата“ Театър “Любомир Кабакчиев” спечели четирите възможни награди, които се присъждат на международния фестивал “Стоби” в македонския град Велес: Гран при за цялостно представяне, награда за главна женска роля на актрисата Петя Янкова, главна мъжка роля на Атанас Чопов – актьор и директор на казанлъшкия театър, и награда за режисура на Вадим Данцигер.

2009 – На специална тържествена сесия бяха връчени отличията на Петър Константинов и Даниела Тодорова. Петър Константинов беше удостоен със званието Почетен гражданин на град Казанлък. Даниела Тодорова беше удостоена с Вписване в почетната книга на Казанлък.

2010 – С мотив несправяне с работата дисциплинарно бе уволнен началникът на Регионалния инспекторат по образование в Стара Загора Любомир Любенов. На негово място бе назначен Стефан Чергев – старши експерт в инспектората. Любенов бе началник на РИО от 6 март 2002 година. От 1 юли 2004 бе назначен като държавен служител след спечелен конкурс.

2011 – За откриването на предизборния клуб на Васил Самарски, кандидат за кмет на Казанлък, пристигнаха председателят на БСП Сергей Станишев и кандидатът за президент Ивайло Калфин. „Самарски е човекът, от когото се нуждае Казанлък, новата енергия за това градът да се развива“, заяви Станишев. Самарски обяви пред казанлъчани, че основният му приоритет като кмет ще бъде инфраструктурата: „Зная как да се финансира и изпълни асфалтирането на Казанлък“. Сергей Станишев му направи символичен подарък  – амортисьор за кола, пожелавайки му да асфалтира града и да постави амортисьора на своя автомобил, като минимум един мандат не го сменя. Станишев и Калфин бяха първите, които поставиха конкретни поръчения в клуба на Васил Самарски. През цялата кампания поръчания му поставиха и стотици казанлъчани.

2013 – „Ако не започнем процедура за продажба на имотите в Равда, след две години ще продаваме земя за сеене на картофи“. Така  председателят на Общинския съвет Николай Златанов коментира необходимостта от спешната продажба на близо 9-декаровите имоти на Казанлък в община Несебър.

2013 – Капитанката на „Казанлък Волей“ Ася Динова и Светла Ангелова станаха новите балкански шампионки по плажен волейбол за жени. Двете българки спечелиха убедително финала на Балканите в Македония и триумфираха със златните медали.

2014 – Нюансът на синьото, превърнал се в запазена марка на бижутерската верига „Тифани’с“, избра за доминантен на партито си бизнесменът и меценат Илиян Дончев. Популярен с изискания си вкус и тънък афинитет към изобразителното изкуство, Дончев заложи на цвета тифани, най-актуален в момента за декорация на стилни тържества. По случай 60-я си рожден ден основателят на Ротари клуб в Казанлък приемаше поздравления във възрожденската къща, принадлежала някога на казанлъшкия първенец, търговецът Хаджи Алиолу.

2014 – Новият офис на Районната здравноосигурителна каса в Казанлък от този ден вече се помещаваше в сградата на „ДКЦ -Поликлиника“. Преместването бе съобразено с желанието на гражданите, предимно хора със сериозни здравословни проблеми, за да бъдат максимално улеснени.

2015 – Инициативен комитет с председател арх. Доротея Христова издигна независимата кандидатура на началника на „Инвестбанк“ в Града на розите Стефан Манчоров за кмет на община Казанлък. „Нужен ни е кмет на общината, който да осъществява реален диалог с гражданите, партиите трябва да са моторът и партньорът в местната власт, заедно с можещите хора”, мотивира номинацията арх. Доротея Христова.

2015 – Тихомир Турлаков, обявен за ученик на Випуск,2015 на казанлъъшкото СОУ „Екзарх Антим I“, бе приет в най-стария германски университет „Рупрехт-Карлс“ или Хайделбергски университет – най-добрият в Германия, 9-ти в Европа, в Топ 10 по право на Стария континент.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram