Христо Иванов: Правителство е по-добър вариант от нови избори

Христо Иванов обяви, че правителство в рамките на 48-ото Народно събрание е по-добрият вариант от нови избори. Същевременно лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ изключи вероятност формацията да участва или подкрепи кабинет на победителя от изборите ГЕРБ. Това заяви Иванов в интервю пред журналистката Полина Паунова.

Припомняме, че няколко дни след вота на 2 октомври лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на останалите партии разговор по приоритети чрез формиране на контактни групи, а като представители лансира бившият президент Росен Плевнелиев и бившият външен министър Соломон Паси.

Христо Иванов посочи, че понастоящем отсъства структуриран процес по подготвяне на възможността да има правителство що се отнася до участие на представители на „Демократична България“. „Борисов се появи, зае загрижена поза, пусна Плевнелиев и Паси в някаква неясна роля, това са любимите му димки. Процес на уточняване на дневен ред задачи за парламента за евентуално управление аз не виждам. Никакъв разговор що се отнася до нас няма“, каза той.

Христо Иванов декларира, че не вижда възможност „Демократична България“ да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, като изтъкна, че дори на думи няма заявка за промяна, камо ли гаранции за нея. „Евроатлантизмът е плод на дългосрочна последователна политика, а не пиар изяви, които опитват да затулят фразата на Вежди Рашидов как Митрофанова трябва да бъде поканена на откриването на парламента“, посочи той.

Добави, че все пак парламентарната група на „Демократична България“, която ще бъде сформирана ден преди откриването на парламента на 19 октомври, ще реши дали да преговаря с контактната група на ГЕРБ, но няма никаква нагласа да се влиза в този формат.

По отношение на втория мандат, който „Продължаваме промяната“ ще получи при неуспех на първия, Христо Иванов заяви, че трябва да се изчака позицията на партията – дали тя ще реши да опита да го реализира, както и дали ще търси подкрепата на „Демократична България“.

По думите му намирането на мнозинство за конституционна реформа е условие за формула за реализация на втори мандат, а същото важи за третия, който, ако бъде получен от „Демократична България“ ще се преценява перспективата да бъде успешен от гледна точка възможност за събиране на гласове за трите приоритета на формацията.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram