Край на размотаването на пациенти с линейка, е-система казва къде ще ги приемат

От следващата седмици се слага край на кошмарното размотаване на пациенти с линейка, докато се намери болница, която да го приеме. Тогава ще заработи електронната система за хоспитализации. Така, когато една линейка поеме спешен случай, ще й показва най-близката болница, в която има свободни легла.

Обещанието за радикалната промяна дойде от служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на пресконференция за системата за свързаност на Спешна помощ и болниците. „Няма да има възможност за отказ от хоспитализация в лечебното заведение. Насочено е за хората, те ще го усетят още другата седмица“, обясни той.

„Даваме старт на една добра инициатива, разработихме я в последните два месеца. Това не е първият ни съвместен проект на две министерства – здравното и електронното. Целта на системата е да предотврати загубата на ценни секунди и минути за живота на един пациент“, пък уточни министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Системата обхваща над 350 болници, 52 спешни отделения, 27 центъра за Спешна помощ, над 500 линейки. Според изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов на таблета в линейката ще се визуализират най-близките три болници съобразно нуждата на пациента. Ако пациентът си е счупил крак, ще се показва кои точно травматологии са наблизо, даде пример Филипов.

Здравният министър уточни още, че спешният екип ще звъни на болницата да пита дали свободното място е все още свободно. Сега електронно трябва всяка една болница да въвежда свободните си легла, а ако не го прави, ще има санкции.

Заради лутането с линейките вече имаше няколко случая на починали пациенти.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram